Avtomatski menjalniki prihodnosti

Avtomatski menjalniki so vedno bolj pogosta oprema vsakega novejšega avtomobila. Uporabniki jih vedno raje uporabljajo, saj nudijo sproščeno vožnjo ter prostost in enostavnost tako na kratke kot dolge razdalje. Včasih so avtomatski menjalniki veljali za hitro pokvarljive in nepraktične predstavnike menjalnikov, vendar je to ob rednih servisih zbledelo mišljenje.

Pri Avto Centru TIT poskrbijo za servis, menjavo ali popravilo avtomatskih menjalnikov za vse vrste vozil. Če imate težave s svojim menjalnikom, jih kar z veseljem kontaktirajte.

Kaj so avtomatski menjalniki?

Tako imenovani avtomatski menjalniki so pomembni deli vozila, saj je njihova naloga, da navor in svoje konjske moči transformirajo v določeno hitrost. Takšen menjalnik ne uporablja sklopke, ampak prestave menja s pomočjo hidravličnega spojnika tekočina, ki mu pravimo tudi pretvornik.

Pri avtomatskem menjalniku ima avto le dve stopalki:

 • stopalko za plin;
 • zavoro.

Tako lahko med vožnjo vaše noge elegantno počivajo, medtem ko se menjalnik samodejno prestavlja v višjo ali nižjo prestavo.

Avtomatski menjalniki in njihove vrste

Na trgu poznamo že več vrst avtomatskih menjalnikov, ki so že razdeljeni na znamke in modele vozil.

 • Multitronic menjalnik
  vrsta avtomatskega menjalnika, ki uporablja spremenljivo razmerje prenosa. Navor je optimalen, obenem pa kljub dobrim pospeškom omogoča varčno vožnjo, saj ne porabi veliko goriva. Vidimo ga predvsem pri znamki Audi, do letnika 2015. Ti menjalniki so izjemno učinkoviti in boljši od drugih različic tovrstnega menjalnika.
 • Powershift menjalnik
  menjalniki z dvojno sklopko, ki so eni od najpogosteje uporabljenih, značilni za avtomobilske znamke Volvo, Ford, Dodge ter Renault. So veliko bolj učinkoviti in tudi hitreje prestavljajo iz ene v drugo prestavo kot drugi. Ti menjalniki uporabljajo kovinske prestave, ki jim daje izboljšano porabo goriva.
 • CVT avtomatski menjalnik
  avtomatski menjalniki s kontinuirano transmisijo so značilni za starejša vozila Audi, Honda in Subaru. Za prestavljanje uporablja konusne jermenice, ki spreminjajo prestavno razmerje ter verigo. Ta menjalnik v tem primeru deluje z največjo učinkovitostjo in z brezskrbnim pospeševanjem.
 • DSG menjalnik
  značilni avtomatski menjalniki, ki jih predstavljajo znamke Audi, Seat, Škoda ter Volkswagen, ki za svoje delovanje uporablja dvojno sklopko. Mehanizem deluje s preprostim odklopom ene sklopke in vpetjem druge v drugo za menjavo prestav. Ta vrsta ponuja hitrejše prestavljanje od drugih modelov.

  Tukaj sta značilni dve vrsti DSG menjalnikov:

  • 6-stopenjski, ki ima mokre sklopke;
  • 7-stopenjski menjalnik vsebuje suhe sklopke.

Razlika med njima je v tem, da menjalnik z mokrimi sklopkami omogoča nemoteno prestavljanje z visoko zmogljivostjo ter redno menjavo olja. Pri suhih sklopkah olja ni treba menjavati, je pa priporočljivo to narediti pri približno 100.000 prevoženih kilometrih.

Prednosti avtomatskih menjalnikov

Če želimo primerjati avtomatske in ročne menjalnike, bi rekli, da imajo avtomatski menjalnik prednosti, ker:

 • so priročni v gneči, kjer je veliko speljevanja in ustavljanja;
 • lahko imate v času vožnje obe roki na volanu;
 • ima manjšo porabo goriva zaradi nižjih vrtljajev;
 • ponuja vozni način S kot Sport, ki omogoča veliko bolj dinamično vožnjo;
 • vozite lahko veliko bolj sproščeno ter z eno zadolžitvijo manj.

Ali je avtomatski menjalnik prava izbira za vas?

Po statistiki pri nas v Sloveniji avtomatski menjalniki niso kaj preveč priljubljeni. Na cesti je veliko avtomobilov srednjega ali nižjega cenovnega razreda, ali pa gre za manjše avtomobile, za katere velja, da se jim avtomatski menjalnik ne splača. Za vgradnjo te tehnologije je namreč treba odšteti kar nekaj denarja.

Če imate radi dinamično ter hitro vožnjo, je avtomatski menjalnik prava stvar za vas. Najboljše pri vsem tem pa je to, da ne bo pri dinamični vožnji poraba goriva tako velika, kot če bi uporabljali ročni menjalnik.

Je vaš slog vožnje dinamičen z željo po hitrosti in ne tako veliki porabi goriva?

Potem je avtomatski menjalnik zagotovo prava izbira za vas. Avtomatski menjalnik vam nudi prav tako mirno, sproščeno in enostavno vožnjo na dolge razdalje ali kadar morate stati v prometni konici.