Kako otroška kolesa pomagajo razvijati inteligenco vašega otroka

Otroška kolesa so posebej izdelana za njih, ker so v več velikostih, saj so otroci lahko taki, ki še ne hodijo, malo večji in precej veliki, zato morate otroška kolesa kupovati posebej za vašega malčka glede na njegovo velikost, težo in sposobnost. Nekateri otroci že zgodaj kažejo znake, da se želijo gibati, spodbujati pa je treba vse. Gibanje in razvoj mišic ter živčevja sta ključnega pomena za to, da bo vaš otrok v odrasli dobi zdrav, telesno pravilno razvit in da bo imel inteligenco, saj se preko motorike v zgodnji dobi razvijajo otroški možgani. Zato ni dobro, da otrok sedi ali se ne giba.

 otroška kolesa

Zakaj izbrati otroška kolesa za vaše malčke?

Otroška kolesa so narejena za vse starosti otrok in so dejansko didaktični pripomočki za razvoj živčevja. Otrok se lahko že takoj, tudi če še ne hodi dobro, uči motorike in ravnotežja s poganjalčkom. Gre za izjemno majhno kolo za majhne otroke, ki so skoraj dojenčki, kateri ima sedež, okvir in krmilo ter ga otrok poganja z nogami.

Poganjalčki so lahko z dvema kolesoma ali imajo tri in štiri kolesa, odvisno je, za katerega se odločite in koliko je otrok motorično sposoben. Morda začnete z lažjo možnostjo in nato preidete na dve kolesi, ki je najtežji za voziti, saj mora otrok znati obvladati ravnotežje in še krmiljenje zraven, kar ni lahko za tako malo bitje. Ampak vaja dela mojstra. Če želite, da bo vaš otrok res zdrav, mu že zgodaj nabavite poganjalčka.

Majhno otroško kolo – kdaj ga kupiti?

Majhna otroška kolesa s pomožnimi kolesni, ki se snamejo, so primerna za otroke, ki že kažejo znake, da so se navadili držati ravnovesje. Na začetku bodite zraven in naj otrok vadi na podlagi, ki ni nevarna za poškodbe, kot sta na primer travnik ali zelenica. Izogibajte se asfaltu in makadamu oziroma pesku.

Ko bo otrok že bolj obvladoval ravnotežje, mu lahko snamete pomožna kolesca in ste zraven, ker še ne ve točno, kaj ga čaka, saj je navajen, da ga držijo pomožna kolesa. Nekateri starši prisegajo na to, da je treba otroka takoj navaditi na običajno kolo, ker so pomožna kolesca le razvada, ki se jo otrok težko znebi. Vaša odločitev je, ali se s tem strinjate ali ne, ker vi najbolje veste, kaj je za vašega otroka najbolje, ker ga dobro poznate. Za nekatere otroke je to verjetno dobro, za druge pa morda ne.

Kolo za večjega otroka

Večja otroška kolesa so izdelana različno in so primerna glede na velikost in težo vašega otroka, Nekateri otroci so drobni, drugi že zelo veliki, zato ne izbirajte glede na njegovo starost, ampak glede na njegovo dejansko višino. Naj otrok kolo preizkusi in če mu ne ustreza, ga vrnite, če ste ga kupili preko spleta. V živo pa seveda boste takoj vedeli že v trgovini, ali je v redu ali ne.

Otroška kolesa so med seboj zelo različna. Nekatera so narejena za vragolije, ker so nekateri otroci tako okretni in radi skačejo ter delajo vragolije s kolesi, da boste morali kupiti ojačane okvirje, ki so namenjeni skakanju in akrobacijam s kolesi. To so posebna kolesa, ki nimajo opreme, ker je nevarna lahko za vožnjo preko ovir na primer ali za postavljanje na zadnje kolo. Zato res preverite, kaj bi vaš otrok rad in mu kupite povsem ustrezno kolo zanj. Barvo pa naj sam izbere.