Kamnoseštvo – panoga, ki iz kamna ustvari umetnino

Če se ozremo po svoji okolici, se kmalu zavedamo, da je kamen povsod okoli nas. To so ugotovili že ljudje v pradavnini, ki so začeli kamen uporabljati pri različnih opravilih in nenazadnje tudi svojih domovih. Kasneje so tudi antične civilizacije iz kamna zgradile ogromno spomenikov in stavb, ki jih lahko občudujemo še danes. Ker je kamen obstojna in odporna surovina, ga pri stavbah uporabljamo tako pri notranjih kot zunanjih elementih. Za pravilno obravnavo kamnin skrbijo specializirana kamnoseštva, ki poznajo lastnosti in uporabnost kamnin, da bo kupec zadovoljen. Eno takih podjetij je  Kamnoseštvo Granital, kjer tradicija in vrhunska kakovost izdelkov prepriča tudi najbolj zahtevne kupce.

Izdelki, ki jih izdelujejo kamnoseški mojstri

Kamnoseštvo je skupen izraz za številna področja, kjer gre za obdelavo različnih kamnin. To je tudi razlog, da, ko govorimo o kamnoseštvu skupno mislimo na vrsto izdelkov, ki jih lahko dobimo iz kamnin. Med najbolj znane izdelke, ki jih kamnoseštvo ponuja so zagotovo nagrobni spomeniki. Za kamen se ljudje odločajo, ker je za nagrobni spomenik potreben material, ki ima dolgo življenjsko dobo in je odporen na zunanje dejavnike. Veliko izdelkov, ki pride izpod rok kamnoseških mojstrov, je zaradi trdosti kamna tudi za zunanjo uporabo. Tu poleg nagrobnih spomenikov največkrat govorimo o zunanjih okenskih policah in različne zidne obloge fasad. Oboje naredi videz fasade drugačen in bolj eleganten. Ne samo, da so zunanji elementi iz kamna odporni na zunanje vplive in izgledajo lepo, zaradi trpežnosti so elementi skoraj neuničljivi, skrb zanje pa je enostavna.

Kamen se lahko pri zunanjosti hiše uporablja tudi kot dekorativni element. Tu gre predvsem za portale za vrata, ki dajo vhodu zgodovinski pridih ali pa dekorativni kamen, ki se ga na več načinov uporablja pri fasadi in dvorišču. Pri takem dekorativnem kamnu gre za oblaganje celotne stene, kar imenujemo rustika. Seveda se za tako dekoracijo stene lahko odločite tudi pri notranjih prostorih.

Pri notranjih prostorih je poleg oblaganja sten s kamenjem, mogoče izdelati še več drugih elementov. Kamnoseštvo lahko po vaših željah izdela kuhinjske pulte, ki tako kot pri zunanjih elementih, zaradi trpežnosti, dobro prenašajo vročino in so odporni na vročino. Za kamen se lahko odločite pri izdelavi jedilne mize, ki se bo ujemala s kuhinjo. Za tiste, ki pa želijo kopalnico drugačno kot vsi ostali, se lahko odločijo za kamnen umivalnik.

Ostali elementi v notranjem prostoru, za katere lahko poskrbi kamnoseštvo so še stopnice in pa obloge za kamine, ki so idealen material zaradi  istega razloga, kot pri kuhinjah, zaradi odpornosti na vročino.

Različne vrste kamnin, ki se jih uporablja

Pri oblikovanju kamna obstajajo kamnine, ki imajo odlične lastnosti za izdelavo posameznih elementov. Največkrat se pojavljata granit in marmor. Še posebej granit je izjemno odporen material in zato najbolj priporočljiv za zunanje elemente. Na voljo je v različnih barvah in z različnimi vzorci, zato boste brez dvoma našli takega, ki vam ustreza. Marmor je v primerjavi z granitom res bolj mehak, ampak še vedno močan material, ki je primeren predvsem za notranje elemente. Marmor ima svoj čar, saj različne mineralne primesi kamnu dajejo barvne žile, ki so značilne za marmor.

Poleg teh dveh kamnin se za kamnite elemente lahko uporabi tudi ostale trpežne kamnine, ki se glede na ponudbe pri različnih kamnoseštvih razlikujejo.

Zakaj izbrati Kamnoseštvo Granital?

Kamnoseštvo Granital je podjetje s tradicijo in vrhunsko kakovostjo izdelkov. Kar podjetje loči od ostalih, je oseben pristop, ki pripelje do zadovoljne stranke. Že od začetka se izvede posvet, kjer se oceni želje in pričakovanje stranke, na koncu pa se določi še okviren plan. Ne samo del izdelave, nudijo celostno obravnavo. Ta pomeni, da s stranko komunicirajo čez celoten postopek, od načrta do zadnjega ogleda izdelka. Izkušeni mojstri bodo z veseljem pomagali pri pravilni izbiri materiala in tehnike, ter se posvetili vsem morebitnim dilemam strank.