Izkušeno krovstvo bo za vašo streho poskrbelo najbolje

Krovstvo se ukvarja z vsemi strehami, naj bodo ravne, položne ali zelo strme in neobičajnih oblik. Za izdelavo strehe priporočamo izkušeno krovstvo Vrtačič , ki bo za vašo streho poskrbelo tako, da boste resnično zadovoljni še desetletja. Poleg tega, da mora biti streha izdelana kvalitetno iz kvalitetnih materialov, ki zdržijo dolgo časa, je nujno, da je streha tudi estetsko prilagojena vaši stavbi. Izkušeno krovstvo bo znalo za to poskrbeti kot tudi, da bo streha prilagojena vremenskim in podnebnim razmeram določenega kraja. Izbrati je treba izkušene mojstre, ki jih ljudje pohvalijo, ker je streha res pomemben del stavbe, da se ne naredi škoda na premoženju zaradi vdora vlage in vode v notranjost stavbe. Še posebej je treba paziti na stike pri izolaciji, obrobe pri dimnikih in vgradnji strešnih oken.

Krovstvo zajema več različnih del

Krovstvo je poklic, kjer mora mojster obvladovati več veščin in mora imeti izjemno znanje glede tehnologije gradnje, zakonov, cen in kakovosti materialov, o podnebju ter estetiki. Obvladovati mora zidarska dela, tesarska dela in kovinarska dela. Streha se namreč izdela v več fazah.

krovstvo

Načrt in dokumentacija za streho

Streho se lahko obnavlja ali na novo gradi na novogradnjah. V obeh primerih mora mojster obvladovati kar nekaj znanja in imeti izkušnje z materiali ter načinom vgradnje strešnih elementov. Najprej mojster naredi načrt za obnovo strehe ali pa se drži narejenega načrta za novogradnjo, ki ga je izdelal arhitekt. Včasih predlaga izboljšave. Pomaga vam lahko tudi pri dokumentaciji, saj je taka gradbena dela običajno treba prijaviti in dobiti dovoljenje za delo.

Nosilne stene za streho

V naslednji fazi potem krovstvo izdela zidane nosilne stene za leseno ogrodje za streho. Lesno ogrodje nosi potem strešno konstrukcijo. V nekaterih primerih pri modernih stavbah ter blokih pa je streha betonska in ravna. Vendar je treba tudi to dobro izdelati, da se voda odteka ter da jo sneg ne ogrozi.

Dimnik, vgradni elementi, izolacija in kritina

Nato krovstvo vgradi strešna okna, ter dimnike in prezračevalne sisteme, če so v načrtu. Izdela se še izolacija in nazadnje se streho še prekrije z izbrano kritino. Ta je lahko kovinska, lesena, opečnata ali iz umetnih mas. Pri izolaciji je treba zelo paziti, da je dovolj debela, vsaj 40 cm in da je kakovostna. Položiti pa jo morajo tako, da se stičišča prekrivajo, drugače pride do vdora vlage v hišo.

Izjemno pomembno je, kako se vgradijo strešna okna, kajti tudi ta lahko puščajo, če niso pravilno vgrajena. Enako velja za dimnike. Najbolj kritičen del so obrobe okoli dimnika, ki se ne smejo zarezati, ker je to osnovna napaka neizkušenih krovcev. Dimniki morajo biti ravno prav visoki in široki glede na vrsto ogrevanja.

Krovstvo mora znati tudi dobro položiti in pritrditi kritino. Zagotovo jo bodo naredili drugače z žlebovi vred v krajih, kjer je močan veter, kot drugod, kjer je veliko snega ali pa snega ni. Zato so na primorskem kamnite in opečnate strehe s korci, ki jih veter ne odnese ter so še zabetonirane vključno z obrobami strehe. Na gorenjskem pa so strehe zelo strme zaradi snega.

Estetika strehe

Streha mora lepo gledati, da boste lahko ponosni na svojo stavbo. Je kot kapa na hiši. Nekatere stavbe imajo specifične strehe, kot so različne cerkve. Nekatere cerkve imajo ostre stožčaste strehe ali v obliki ostrih večkotnikov, druge pa so povsem okrogle. Krovstvo zmore vse to narediti. Naj poudarimo, da je tako delo na tako visokih in strmih stavbah ter strehah res nevarno in mora biti krovec usposobljen to delati brez nesreče. Seveda se mora znati zavarovati pred padcem.

Strehe so lahko zelo različnih barv. Največkrat so opečnato rdeče rjave, potem so še zelene, črne in tudi take, kjer so na njih vrtovi, te pa so potem pisane. Odvisno je, kaj se na njih posadi. Krovci znajo vse to narediti, da bo res prijetno na pogled pa še varno in funkcionalno zraven.