Električno kolo je prevozno sredstvo prihodnosti

Električno kolo je vse bolj popularno v mestih in na podeželju kot glavno prevozno sredstvo po vsem svetu, saj so električna kolesa poceni, ne zavzamejo veliko prosta in so ekološko najbolj sprejemljiva. Z e-kolesom boste prišli na cilj kar hitro in brez napora, ker vam bo pri premagovanju razdalj in klancev pomagal električni motor. Izognili se boste gneči na cesti, ne boste prepoteni, kot se to zgodi v avtu in parkirali boste lahko kjer koli. Z električnim kolesom odpadejo vse skrbi.

električno kolo

Zakaj kupiti električno kolo?

Električno kolo je namenjeno tistim, ki radi potujete in bi radi premagali večje razdalje ter klance. Namenjeno je za vožnjo vsak dan v šolo ali na delo in tudi za nakupe. Olajša potovanje vsem, ki težko hodijo. Namenjeno je tudi tistim, ki si ne morejo privoščiti dragega vozila in tistim, ki nimajo izpita za avtomobil ali motor. Predvsem pa so navdušeni nad njim vsi, ki jim narava veliko pomeni in jo hočejo ohranjati.

Vsako električno kolo je tudi vir zdravja, saj dejansko poganjate kolo s svojo močjo in motor lahko tudi izklopite oziroma nastavite, kdaj vam pomaga pri vožnji in kdaj ne. Ima LCD zaslon, na katerem nastavljate tip vožnje. Tako boste ohranili lastno zdravje z veliko več gibanja in če boste potrebovali dodatno pomoč v strmem klancu ali ko se utrudite na dolgo razdaljo, vam bo motor pomagal.

Kaj pa, če že imate navadno kolo doma?

Če že imate navadno kolo, se lahko odločite, da ga nadgradite v električno kolo, saj  je možno vsako običajno kolo spremeniti v električno. To pa naj naredijo izkušeni mojstri, da bo elektrika pravilno speljana in da bosta motor ter baterija dobro varovana pred vremenskimi vplivi. Če se loti take prenove laik, lahko pride tudi do električnega udara, zato ga raje odpeljite na servis.

Na ta način boste uporabili staro kolo in bo za vas to najcenejše, kar je možno. Če niste čisto prepričani, ali je možno vaše kolo nadgraditi v električno, ga fotografirajte in pošljite po mailu mojstru fotografijo, pa vam bo odgovoril, če vam lahko pomaga.

Kakšno e-kolo izbrati zase?

Če se vseeno odločite kupiti električno kolo, ni vseeno, katerega kupite. Med seboj se razlikujejo po moči motorja in baterije ter funkcionalnosti.

Najprej se morate odločiti, za kaj boste e-kolo potrebovali. Če ga boste potrebovali za vsakdanjo vožnjo v trgovino, po opravkih, za na delo ali v šolo, potem kupite mestno e-kolo ali cestno, saj sta najbolj opremljena za vožnjo po urbanih naseljih in sta v skladu s cestnimi pravili.

Če boste veliko potovali tudi z avtom ali javnimi prevoznimi sredstvi, poiščite e-kolo, ki je zložljivo, da ga boste lahko vzeli s seboj na vlak ali avtobus ali pa ga pospravili v prtljažnik.

Gorsko električno kolo pa kupite v primeru, da se želite aktivno rekreirati, premagovati velike klance ali pa brezpotja po naravi, saj so njihovi okvirji ojačani in so izdelani za neraven ter grob teren. To pomeni, da imajo močnejše motorje in baterije, boljše vzmetenje in za tak teren primerne grobe ter mehke pnevmatike, ki naredijo vožnjo dosti bolj udobno.

Za tiste, ki se ne morete odločiti, pa obstajajo hibridi med temi kolesi, ki so cenovno nekoliko dražji, vendar lahko izkoristite popuste, ki jih imajo trgovine od časa do časa pa si ga nabavite, ko bo malo cenejši.