Zakaj je podiranje dreves obvezno

Tako kot vsem živim bitjem, lahko tudi drevesom dodelimo 3 življenjska obdobja (mladost/rast, rodnost, staranje/odmiranje). Drevesa je pametno redno obrezovati, vendar je to potrebno pravilno izvesti, da ne povzročimo trajnih poškodb drevesu, še posebej pa je treba skrbeti za drevesa v okolici naselij. Seveda, podiranje dreves je obvezno, saj pride čas, ko drevo od svoje starosti ali drugih dejavnikov samo pade. Še več o varnem podiranju lahko najdete na https://www.lesjezlato.si/podiranje-dreves/.

Urbano gozdarstvo in podiranje dreves

Arboristika je veda o preučevanju, gojenju in ohranjanju dreves v urbanem okolju. S tem se potreba po podiranju dreves zmanjša, saj poskrbi za osnovne pogoje za uspešno rast. Za večino pogojev lahko poskrbimo sami (prostor, hrana, voda…), ampak ravno tako so dejavniki, ki lahko škodujejo drevesu, kot so slaba tla, premalo prostora za korenine, bolezni, škodljivci in še več. Drevesa sama poškodb ne morejo popraviti oziroma zaceliti, zato je potrebno podiranje določenih dreves, saj jim drugače ni možno pomagati. podiranje dreves

Strokovna usposobljenost

Samo podiranje dreves je nevarno delo in ga ne smemo izvesti sami, to delo raje prepustimo skupini usposobljenih za to. Predvsem obvezno je zavarovanje nas ter okolice v kateri se drevo nahaja.

  • Oprema, potrebujemo delovni pas, zaščitno čelado, jakno ter rokavice,
  • orodje, predvsem sem sodijo raznovrstne motorne žage s katerimi moramo delati zelo previdno, da ne pride do nepotrebnih poškodb,
  • tehnični pripomočki, za dodatno zavarovanje pri delu imamo vrvi s pripomočki za vzpenjanje po njih, sponke, škripce, sistem za spuščanje odrezanih vej in sistem za samovarovanje. Preden se lotimo podiranja moramo imeti načrt ter osnovno poznavanje samega drevesa, ki ga želimo podreti. Potrebno je tudi vedeti stanje, obliko in varnost drevesa.

Strojno sekanje

Zaradi določenih okoliščin ročno podiranje ni vedno možno, va takem primeru uporabimo dvigalo. Strojno sekanje je seveda veliko učinkovitejša, ampak ima večji poseg v okolje. Predvsem v naseljih je skoraj nemogoče ročno podiranje, takrat se lotimo postopnega tako, da drevo režemo po kosih.

Varnost, ki jo zahteva podiranje dreves

Vedno je potrebno zavarovanje okolice, mimoidočih ter bližnjih zgradb pred padajočimi vejami ter deblom. Zaradi veliko možnih nevarnosti pri tem delu je to najbolje prepustiti strokovno usposobljenim.