Oglejte si vreme Hrvaška za vse kraje

V preteklem letu je vreme Hrvaška bilo zelo pestro za naše sosede. Vsi, ki so se odločili za obisk Hrvaške je imel priložnost doživeti veliko vremenskih ujm, katerih jih na tem področju že dolgo časa niso videli. Vreme Hrvaška za vse kraje je bilo zelo zanimivo v poletnem času, kateri se meri od začetka junija pa do konca avgusta. Meteorološka in hidrološka služba na Hrvaškem je odkrila zanimive podatke. Za vreme Hrvaška so bile poletne temperature zelo nad povprečjem temperatur od leta 1961 do 1990. Za vreme Hrvaška se temperaturni pogoji delijo na: normalno (območje Jadrana, severovzhodni del Hrvaške), zelo toplo (srednja in severna hrvaška, območje južnega, severnega in srednjega Jadrana) in toplo (ostali del Hrvaške).

vreme hrvaška

Za preteklo leto je bilo za vreme Hrvaška značilno tudi veliko padavin v poletnem času. Poleti 2014 so bile količine padavin v zelo velikem razponu, od 100% do 302% glede povprečja te sezone iz pred prejšnjih let. Glede na ocene je bila, za vreme Hrvaška, količina padavin definirana kot: normalna (območje Jadrana, severovzhodni del Hrvaške), mokro (srednja in severna hrvaška, območje južnega, severnega in srednjega Jadrana) in zelo mokro (ostali del Hrvaške).

Za oktober 2014 so količino padavin na vremenskih postajah po celotni državi zabeležili zelo neenakomerno. Če primerjamo večletno povprečje lahko opazimo, da so bile v oktobru lanskega leta količine padavin od 5% pa do 267%. Za oktober lanskega leta je bilo vreme Hrvaška razdeljeno na: mokro (del srednje, vzhodne in severne Hrvaške), zelo mokro (del srednje in vzhodne Hrvaške), suho (območje Malega Lošinja, srednji in južni Jadran), zelo suho (srednji Jadran) in normalno (preostanek Hrvaške).

Značilne so bile tudi velike poplave. Spomladi se je zgodila ena najbolj znanih, ki je prizadela veliko območje južne Slavonije. To območje je znano po stičišču Save, Donave in Drave. Zaradi poplav so morali evakuirati 15.000 prebivalcev. Reka Una je na območju Banovine po letu 1955 dosegla najvišjo višino. Po vsem tem se je zgodilo tudi to, da je v radar letenja udarila strela in tako ohromila (za nekaj ur) hrvaški letalski sistem.