Vse o vreme Dalmacija

Ko se odpravljamo nekam na dopust je zelo pomembno, da vemo kakšno vreme nas tam čaka. Če si želite mediteransko podnebje je zelo dobra izbira vreme Dalmacija.

vreme dalmacija

Za vreme Dalmacija so značilne dolga, vroča in suha poletja ter tudi zelo kratke zime. Kljub temu, da vreme velja za zelo suho pa bomo lahko še vedno videli večje znane reke, kot so Krka, Neretva, Cetina in tudi Zrmanja. Vreme Dalmacija pa je tudi znana po svojih prečudovitih naravnih jezerih. Dva iz med teh sta tudi Vransko naravno jezero, katerega površina meri 20 km²  in pa tudi Prokljansko jezero, katerega površina meri 11,5 km². Zaradi teh površin oba izmed naštetih jezer spadata tudi med največja hrvaška jezera. Poleg teh dveh jezer si lahko ogledamo tudi Rdeče in Modro jezero ter tudi Baćinska jezera. Zaradi tega, ker ima vreme Dalmacija včasih tudi veliko količino padavin in tudi zaradi njene lege pa lahko poleg naravnih najdemo tudi umetna jezera. Umetna jezera v večini uporabljajo hidroelektrarne, katere tudi proizvajajo glavni vir energije v Dalmaciji.

Vreme Dalmacija pa je lahko tudi zelo nepopustljivo. To lahko opazimo na Kornatih, ki veljajo za hrvaški narodni park. Veliko ljudi, ki bi se odločili za obisk Kornatov bi verjetno motil močan veter vendar pa je to lahko zelo dobra destinacija za vse tiste, ki so navdušeni nad navtiko. Značilno za te otoke je da so zaradi vetra dokaj pusti in poraščeni z nizkimi borovci.

Če se odpravljamo v Dalmacijo je vreme Dalmacija najbolj ugodna med začetkom junija ter koncem avgusta saj se temperatura v tem času giblje med 20 in 30°C. Tudi temperatura vode je zelo prijetna saj meri približno 23°C. Če pa se v te kraje odpravljate bolj zaradi pohodništva pa vam priporočamo, da se odpravite pred poletno sezono, aprila, maja ali pa septembra in oktobra.

Vreme Dalmacija je zelo prijetna za vse, kateri imajo radi sonce, kot tudi za tiste, ki jim vročina ni najbolj všeč.