Vrtalni stroj je vsestransko orodje

Vrtalni stroj je eno najpomembnejših obdelovalnih strojev doma ali v delavnici. Več o teh strojih si lahko preberete tudi na naslovu https://www.interdiskont.si/c/vrtalniki-rusilna-kladiva/. V članku bomo razpravljali o ponudbi, delih, vrstah in delovanju vrtalnega stroja. Vrtanje izvajamo tudi v stružnem stroju, vendar je ta vrtalni stroj izdelan za posebne postopke vrtanja in ga uporabljamo za oblikovanje luknje različnih velikosti. Tako vrtalni stroj odstranjuje ali reže material, s pomočjo svedra, ki naredi luknjo krožnega prereza v trdnih materialih.

Kaj je vrtalni stroj – opredelitev, deli, vrste vrtalnih strojev

Podobno kot stružnice so tudi vrtalni stroji eno najpogostejših obdelovalnih strojev, ki se uporabljajo v strojnici. Kot vsestranski stroj je vrtalna stiskalnica primerna predvsem za vrtanje lukenj in številne druge postopke z ustreznim orodjem. Tu govorimo o definiciji vrtalnega stroja, delih in funkcijah, vrstah in uporabi.

Večina vas že ve, da je vrtalni stroj, imenovan tudi vrtalna stiskalnica, močno orodje, ki se uporablja za rezanje okrogle luknje v ali skozi kovino, plastiko, les ali druge trdne materiale z obračanjem in premikanjem vrtljivih svedrov v obdelovanec. To vrtalno rezalno orodje je v vrtalni stiskalnici pritrjeno z vpenjalno glavo in vstavljeno v delo pri spremenljivih hitrostih. Hitrost in pomik je treba pravilno nastaviti in za želeni končni del je treba zagotoviti tudi hladilno tekočino.

Vrtalni stroj lahko uporabimo ne samo v postopku vrtanja, uporaben je tudi za številne druge obdelave. Na vrtalnem stroju lahko izvajamo različne operacije, kot so vrtanje v ravnini, koračno vrtanje, vrtanje jedra, ugrezanje, točkovanje in tolčenje.

Deli in funkcije vrtalnih strojev – glavne komponente vrtalnih strojev

Vrtalni stroj je običajno sestavljen iz več delov. Podstavek je običajno pritrjen s tlemi, da podpira težo vrtalnega stroja. Stolpec se nahaja na eni strani podstavka, da lahko nosi obremenitev roke in vrtalne glave z nameščeno drsno mizo. Roka, ki je na vrhu stebra, nosi vrtalno glavo in ohišje pogonskega mehanizma. Vrtalna glava je nameščena na eni strani roke, sestavljena iz podajalnega in pogonskega mehanizma. Lahko drsi gor in dol. Delovna miza je nameščena na stebru, lahko se premika navpično in vodoravno.

Ne gre brez napajalnega mehanizma, ki se ročno in avtomatsko podaja z električnim motorjem. Vreteno drži sveder ali rezalno orodje in se v tulcu vrti v fiksnem položaju. Vpenjalna glava je na vretenu in drži vrtalno ploščo.

Vrste vrtalnih strojev in njihova uporaba

Tu je nekaj različnih vrst vrtalnih strojev z njihovo konstrukcijo, značilnostmi in uporabo.

Prenosni vrtalni stroj je na splošno majhne velikosti in vsebuje univerzalni motor, ki se uporablja za vrtanje lukenj v katero koli togo površino in je primeren za katero koli delovno lokacijo. Kos, ki si ga želite vrtati, je v primežu. Občutljiv vrtalni stroj je kot nalašč za izdelavo majhnih lukenj pri visokih hitrostih. Običajno je sestavljen iz podstavka, delovne mize, vretena, vrtalne glave, pogonskega mehanizma in stebra. Delo se začne s svedrom, ki ga ročno vstavimo v kos.

Radialni vrtalni stroj je v glavnem namenjen za vrtanje velikih in težkih delovnih prostorov. Mizo lahko prilagodite različnim višinam. Pokončni vrtalni stroj je večji in močnejši od občutljivega vrtalnega stroja, zasnovan za obdelavo srednje velikih do velikih lukenj. Globoki vrtalni stroji so poseben tip orodja, ki so zasnovani za vrtanje globokih lukenj v ojnicah ali vretenih, z visoko hitrostjo rezanja.

Vrtalni stroji z več vreteni so kot nalašč za vrtanje večje količine lukenj in vrtanje enakih lukenj. Poznamo še CNC vrtalne stroje, mikro vrtalna stiskalnice in vrtalne stroje s kupolo.

Vrtalni stroji – izjemna ponudba

Na trgu so na voljo različne vrste vrtalnih strojev, tukaj omenjamo nekatere najbolj pogoste in priljubljene. Če načrtujete nakup vrtalnega stroja imamo za vas par dobrih predlogov.

  • Namizni vrtalni stroj

Stroj, ki je dovolj močan in ima možnost reguliranja števila vrtljajev ter možnost nastavljive globine vrtanja, je le en vrtalni pripomoček od kakovostnih vrtalnih strojev. Izdelava iz litega železa zagotavlja maksimalno stabilnost, delovno mizo pa lahko po višini prilagodite. Eden takih modelov vrtalnega stroja je SSV 20-400. Ima vrtalno vreteno z natančnim uležajenjem, zaščito vrtalnega vretena, globinsko skalo in globinski prislon. T-utori vrtalne mize s kanalom za emulzijo je nagibna, vrtljiva in po višini nastavljiva. Ima tudi brušen jeklen steber z zobato letvijo in osnovno ploščo z vpenjalnimi utori ter varnostno stikalo.

  • ‎Električni vrtalni stroji – udarni

Električni vrtalnik 1050 W EV – 1050 je nepogrešljivi vrtalni pripomoček, ki je tudi udarni stroj. Njegova 1050 W moč, vam bo poenostavila vrtanje v različne materiale. Najpogosteje se ta vrtalno orodje uporablja pri vrtanju v beton, lahko pa tudi v kovino, plastiko ali les. Učinkovit pripomoček je lahek, njegova prednost pa je v obojestranskem vrtenju samo zatezne glave in ima dve stopnji hitrosti.

Vrtalni stroji s kablom ali brez

To je prva izmed mnogih pomembnih odločitev, ki jih morate sprejeti med izbiro prave vrste vrtalnega stroja zase.

Brezžični vrtalni stroji so na splošno bolj priročni za uporabo. Dokler je baterija napolnjena, jih lahko uporabljate skoraj povsod brez težav z napajalnimi kabli. Nenavadno brezžični vrtalni stroji so po navadi lažji od svojih vrvičastih vrtalnikov. Z uporabo teh vrtalnih strojev se lahko izognete spotikanju kablov in jih tako označite za varnejše. Pred nakupom akumulatorskega vrtalnika bodite previdni pri izdelavi baterij. Litij-ionske baterije so vedno boljša izbira v primerjavi z nikelj-metal-hidridnimi baterijami. Li-Ion baterije so močnejše, imajo daljšo življenjsko dobo, nimajo težav s spominom in so manj škodljive za okolje, saj vsebujejo manj škodljive kovinske elemente.

Torej, če si želite najboljše vrtalne stroje in ugodne cene, si oglejte ponudbo v podjetju Inter Diskont, kjer imajo za vas pripravljene popuste in nore akcijske cene.