Cirkular je uporaben za doma ali industrijo

Cirkular je domača sleng beseda, ki označuje krožno žago, ki se vrti. Iz tega izhaja tudi njeno ime. Največkrat se doma cirkular uporablja za žaganje drv oziroma lesenih desk, vej, hlodov in podobno. Če zamenjate žagin list, pa lahko režete tudi kovine in plastiko. Krožna žaga je največkrat večji stroj, z motorjem, ki je tako narejen, da se hitro vrti krožni list ter lahko odreže razne materiale. Tako žago največkrat domači mojstri naredijo sami ali pa jih kupijo, ker danes niso več drage, so pa toliko bolj varne kot doma narejene. Velik in močan cirkular pa uporabljajo tudi v lesni industriji za žaganje hlodov in desk. Pomaga nam, da se odžaga bolj ravno ter veliko hitreje, kot bi to naredili s katerim drugim orodjem.

cirkular

Ali je cirkular varna naprava?

Vsak cirkular je izjemno nevarna naprava, zato je z njo treba rokovati previdno. Najbolje je, da jo upravlja oseba, ki je tega vajena in je za to tudi usposobljena. Nikoli naj ne bodo v bližini otroci ali živali. Ko delate s krožno žago, morate biti psihično in fizični v dobri kondiciji ter osredotočeni na delo. Samo en kratek trenutek namreč lahko povzroči izgubo brstov ali roke.

Najbolj varna krožna žaga je gotovo narejena industrijsko. Te so testirane in imajo mnoga varovala, da se preprečijo nesreče. Med drugim na primer imajo pokrove, ki lahko tudi ustavijo motor, če je kaj narobe. Najbolj zoprno je, če žagin list zagrabi les. To situacijo je treba znati obkladati in silovito ter takoj reagirati. Nekatere žage se ustavijo, druge lahko pregorijo in tretje lahko naredijo kakšno škodo.

Glede varnosti vsake žage se seveda posvetujete s strokovnjakom in povedla vam bo, katere ja res dobra za vaš namen. Če boste na primer žagali tanjše deske ali veje, potem vam bo svetoval, da vzamete tako, ki ima dodatke, ki vaše roke porine stran od lista in hkrati so med roko ter med lesom in žaginim listom.

Kako izbrati list za krožno žago?

Krožna žaga ali po domače cirkular ima lahko več namenov. Za rezanje lesa so krožni listi, ki so različnih velikosti, vendar ne sodijo vsi v vse žage. Nekatere o narejene za večje liste in imajo tudi močnejše motorje z več obrati kot druge. Vedeti morate, kaj točno boste žagali. Listi za les imajo običajno veliko večje zobe, kot jih imajo listi za druge materiale.

Drugi materiali, ki jih lahko žagate so tanjše kovine in pa tudi plastika. To se redko žaga razen če ste podjetnik in nekaj izdelujete. Za ta namen se izberejo tudi posebni žagini listi. Listi za ročne krožne žage pa se izberejo tudi na enak način. Ročni cirkular je veliko manjši in lažji ter precej bolj priročen od velikega vendar ne morete z njim rezati večjih zadev, kot z velikim. Poleg tega ni tako varen, ker je odvisen od vaše moči in kondicije.

Ročno krožno žago izberite za manjša dela, ker je priročna na primer za žaganje v hiši v kotih in manj dostopnih mestih, na podstrešju in podobno. Nesete jo lahko s sabo in jo uporabite kjerkoli.