Monitorji

Pred današnjimi LCD monitorji so monitorji bili debelejši in so imeli majhno resolucijo, saj so delali na CRT tehnologiji, ki pa je porabljala veliko prostora. LCD monitorji pa se dan danes uporabljajo večinoma povsod in so veliko tanjši in manjši. Nadomeščajo pa jih OLED ekrani saj so še boljši in lahko proizvajajo veliko več kontrastov barv, ter se lahko prepognejo, je pa res, da na čisto belih zaslonih porabijo več energije kot LCD ekrani. Monitorji imajo veliko različnih lastnosti, ki določijo kako dober je monitor na primer velikost, število točk, razmerje stranic in barvna globina.

monitorji

Velikosti monitorjev se večinoma štejejo v colah, kar je 2,54 centimetra. Današnji monitorji so veliki okrog 19 col v povprečju, obstajajo pa tudi manjši in večji. Monitorji dan danes sežejo do velikosti 40 col kar je okrog 1m. Velikost monitorja se meri iz enega kota do nasprotnega kota. Število točk nam nam pove koliko pik je vodoravno in koliko navpično, bere se tako (vodoravno x navpično). Resolucija ekrana, ki seže vse od 320×200, ki jo noben več ne uporablja, saj je bila prva resolucija vse do 7680×4320, kar je najnovejša resolucija, ki je prišla v letu 2015, današnji standard pa je 1920×1080.

Razmerje stranic je razmerje med višino in dolžino ekrana v točkah. Do leta 2003 je bilo standardno razmerje 4:3 ali pa 5:4, prvi ekrani z razmerjem 16:9 ali 16:10 so prišli na trg med letom 2003 in 2006 a niso postali popularni do leta 2010, ko je 16:9 postal standard za HD resolucijo. Letos pa so proizvajalci pokazali tudi novo razmerje stranic, ki uporablja OLED tehnologijo in je 21:9 omogoča, da vidimo večji del ekrana na enkrat, saj ima vel vodoravnih pik in je zvit. Barvna globina je pomembna za vse grafične ustvarjalce, saj se jim pomaga odločiti med določenimi barvami. Barvna globina se šteje v bitih. Monitorji so zelo popularni, zato imamo tudi veliko različnih proizvajalcev monitorjev, kot so BenQ, LG, Samsung, Acer, Apple, Sony in še veliko drugih. Monitorji so lahko zelo dragi sploh pa tisti, ki so namenjeni grafičnim ustvarjalcem, saj imajo veliko točk in veliko barvno globino.