Zobna protetika je rešitev za izgubljene zobe in zdravje

Zobna protetika je veja zobozdravstva, ki se ukvarja z obnovo in vzdrževanjem ustnih funkcij, videza in udobja ter zdravja bolnikov, ki imajo težave s pomanjkanjem zob ali manjkajoče oralno ali maksilofacialno tkivo. Zobna protetika pri doktor1a je izjemno kakovostna in cenjna. Zobna protetika pomaga in pripomore k boljšemu delovanju in učinkovitosti z uporabo kompatibilnih nadomestkov. Zobni protetik je specialist na področju zobne protetike.

Zobni nadomestki so lahko v obliki implantatov ali zobne proteze. Zobna proteza je lahko fiksna ali snemljiva. Zobni protetik pacientu predstavi vse možnosti, ki so zanj sprejemljive. Klasična zobna protetika je oskrba pacienta z zobno protezo. Zobna proteza je pripomoček, s katero zobni protetik nadomesti manjkajoče zobe in pomaga rešiti zobne nepravilnosti. Zobni protetik tudi svetuje, da si s pravilno izbiro zobne proteze mogoče izboljšati govor, izgled, nenazadnje tudi zdravje. Zobna proteza je lahko totalna – v primeru, ko manjkajo vsi zobje, ali delna – če manjka le določeno število zob v čeljusti.

zobna protetika

Zobni protetik lahko izdela snemljivo protezo, kar omogoča lažje čiščenje in vzdrževanje zob. Totalna proteza se na brez zobe čeljusti prisesa – deluje na principu vakuuma.

Zgodi se, da ljudje izgubijo naravne zobe. Najsi bo to posledica zobne gnilobe, težav z zobmi, dlesnimi, ustno higieno. Pojav ni redek in je za vsakega posameznika neprijeten. Zobna protetika v ospredje postavlja dva pristopa: ena možnost so zobni implantati – implantantna zobna protetika, druga je zobna proteza – klasična zobna protetika.

Zobni protetik je tisti, ki bo pacientu svetoval, kaj je zanj najprimernejše. Mobilna zobna protetika in fiksna zobna protetika sta dve rešitvi za celostno ureditev manjkajočih zob. Cela zobna proteza se uporabi v primeru nadomestitve vseh naravnih zob. Obstaja še četrta možnost, in sicer delna zobna proteza. Delna zobna proteza nadomesti en ali več zob in vzdržuje zobe v pravilni liniji in preprečuje njihovo premikanje. Zobna protetika pozna dva glavna pristopa pri obnovi in zdravljenju zob, in sicer se zobni protetik odloči za zobni implantat ali zobno protezo.