Set uteži za rekreativno ali profesionalno rabo

Če se s športom ukvarjate rekreativno ali profesionalno, je nujno, da v svoj repertoar uvrstite opremo, ki je »must have« za pridobivanje in vzdrževanje moči, kondicije ter stabilnosti. Set uteži, poseben komplet uteži, utežne palce ter fitnes uteži bodo vaši pripomočki, s katerimi boste ostali v formi in zmeraj pripravljeni na nove podvige.

Ne veste, katere pripomočke bi potrebovali za svoje delo? Ste na začetku svoje poslovne poti ali se s športom ukvarjate rekreativno in bi potrebovali najboljšo opremo za domačo uporabo? Danes vas bomo peljali skozi svet uteži in vam predstavili različne vrste in pomen le teh.

Set uteži vseh kategorij

Kadar iščete primerno opremo za domačo/ javno telovadnico ali fitnes, je v prvi vrsti pomembno, da je kakovostna, varna ter da odgovarja namenu. Set uteži se deli na standardne in olimpijske uteži. Tako ene kot druge so odlične kakovosti in so primerne za domače ali javne telovadnice.

Priporočamo vam naslednje: če boste set uteži uporabljali za rekreativno vadbo doma ali svojemu fitnesu, bodo dovolj dobra izbira že standardni seti, s premerom odprtine 26 mm in železnim okvirjem. Te so tudi malenkost cenejša izbira.

V primeru, kadar pa trenirate za tekmovanja oz. profesionalno, pa izberite olimpijski set uteži, s premerom 51 mm in gumiranimi 3 grip ,7 grip, železnimi ali bumper utežmi. Ker so namenjene profesionalni rabi, so veliko bolje in varno izdelane. Imajo namreč dobro teksturo, da ne drsijo iz rok in predstavljajo vzdržljivost ter dolgotrajnost.

Vrste uteži in njihove lastnosti

Uporaba različnih uteži vam bo omogočila večji napredek in pripravljenost, s katero se boste lahko kazali in primerjali z drugimi. Poglejmo si sedaj vrste uteži, primerne tako za rekreativno kot profesionalno rabo:

 1. Gumirane uteži s 3 grip ali 7 grip oprijemi
  guma preprečuje drsenje ter ščiti tako uteži kot prostor oz. tla, v katerem trenirate. Imajo anatomsko oblikovane ročke, ki vam olajšajo rokovanje z njo. Izbirate lahko med 3 -grip in 7-grip dizajni.
 2. Železne uteži
  se razlikujejo od gumijastih le v materialu. So iste teže in imajo možnost variacije 3-gripa ali 7-gripa.
 3. Bumper uteži
  izdelane iz kakovostne reciklirane gume, so namenjene za izvajanje vaje powerliftinga. Ker se z njimi lahko dvigujejo velike obremenitve, jih brez problema ob nemoči ali odpovedi mišic, samo spustite na tla. Zaradi svoje zasnove se bodo odbile od tal ter jih ne bodo poškodovale.

Vrste uteži ločimo po:

 • materialu:
  ločimo jih na gumijaste ter železne uteži.
 • Namenu uporabe:
  tukaj imate na voljo polne bumper uteži ali set uteži z vmesnimi odprtinami za lažji oprijem in rokovanje z njimi (3-grip ali 7-grip). Bumper uteži so namenjene obmetavanju na tla, medtem ko druge uteži niso namenjene odmetavanju na tla.
 • Dimenzijah:
  tukaj se meri odprtina za palico. V ponudbi podjetja sportnaoprema imajo standardne uteži s premerom 26 mm ter olimpijske uteži s premerom 51 mm.

Potem še imamo tukaj komplet uteži oz. Kettlebelle, ki jih ločimo na:

 • običajne in
 • tekmovalne oz. PRO Kettlebell uteži.

Razlika med njimi je v teži ter materialu. Pri običajnih Kettlebellih se s težo spreminja tudi sama velikost pripomočka, medtem ko pri tekmovalnih ostaja ne glede na težo, velikost zmeraj enaka. Po večini so izdelani iz jekla in premazani z obstojno barvo, ki se ob udarcih ne kruši. Ročaji so gladko brušeni in zagotavljajo varno ter strokovno rokovanje.

Njihova teža se giblje za običajne od 2 kg do 32 kg in profesionalne od 8 kg do 32 kg.

Set uteži ter komplet uteži so več kot zaželena oprema za vsak domač ali javni fitnes. Uporaba uteži je namenjena tako standardni oz. rekreativni vadbi kot tudi olimpijski oz. profesionalni vabi. Izberite sebi primerno opremo, zaradi katere boste tako vi kot vaši klienti uživali in oblikovali svoje sposobnosti in telo.