Pergole in drugi dodatki za čaroben vrt

Zagotovo ste se tudi vi že kdaj zavistno ozrli po vrtu, ki je izžareval nič manj kot popolnost in se vprašali, kako jim uspe? Kako jim uspe vzdrževati videz tako urejene okolice hiše, kjer prav vse stoji na svojem mestu in se dopolnjuje, kot da bi tam stalo že od nekdaj. Vrtna uta, popolna fasada, z detajli okrašena lesena ograja in za piko na i še pergola, ki meče popolno senco na ravno prav veliko teraso. V s soncem obsijanih dneh so prav lesene ali kovinske pergole nepogrešljiv element vsake terase in več informacij o tej pergoli lahko dobite na spletni strani podjetja Hrovat, ki se že dolga leta ukvarja z izdelavo pergol po najrazličnejših željah in zahtevah kupcev. Modernost ali tradicija, pokrita ali obrasla z vzpenjavkami, lesena ali kovinska – pergola podjetja Horvat se na najboljši možen način vključi v izgled celotne hiše in tako bo tudi vaša okolica postala predmet zavistnih pogledov mimoidočih.

Zakaj ravno pergole?

Pergole omogočajo udobno uživanje na terasi v vseh letnih časih – varujejo vas pred soncem, dežjem in drugimi vremenskimi razmerami in vas razveseljujejo s svojim prefinjenim izgledom vsakokrat, ko stopite na teraso ali na terasi postrežete svoje goste. Je večnamenski vrtni element, ki poveže prvinskost narave s sodobno zasnovo vsakega doma. Zato je treba njeno umestitev v okolico skrbno načrtovati, če želite doseči najboljše rezultate tako glede njenega izgleda kot funkcionalnosti.

Ključnega pomena je izbira materiala – ta naj bo tak, ki ne zahteva veliko vzdrževanja, zato naj bo vaše prvo vodilo kakovost in ne cena. Les, ki je sušen v sušilnici, veliko bolje kljubuje vsem vremenskim razmeram in pergole podjetja Horvat so izdelane iz najkvalitetnejšega smrekovega ali macesnovega lesa, zato se tak les na soncu razteza minimalno in ima daljšo življenjsko dobo.

S pergolo ne boste dobili le sence temveč tudi odličen prostor za druženje. Pod njo lahko postavite žar in že imate odličen piknik prostor, ali pa s pergolo pokrijete zunanjo vročo kad in dobite popoln kotiček za sproščanje. Možnosti uporabe, ki jih ponujajo pergole, je ogromno, pomembno je skrbno načrtovanje, da se lahko odločite za pravo vrsto pergole in svoj vrt spremenite v pravo malo oazo miru.

Vrste pergol

Sedaj ko veste, čemu bo namenjena vaša pergola, je čas, da se odločite tudi o drugih detajlih. Izbirate lahko med različnimi vrstami pergol, ki se v najbolj grobem delijo na tiste s streho in tiste brez strehe. Če se nagibate k pergoli s streho, imate na voljo različne kritine s prosojnih ali neprosojnih materialov kot so steklo ali lexan plošče, ki sta prosojna, a hkrati dobro ščitita pred UV žarki, med neprosojnimi pa je najboljša izbira vodotesen bitumenski trak z gumijasto osnovo. Če so vam bližje pergole brez strehe, ki tudi bolj sovpadajo z zunanjo okolico, lahko ob konstrukciji posadite vinsko trto. Ta bo ustvarila ravno pravšnjo senco in vas jeseni še bogato nagradila s svojim pridelkom.

Streha pa ni edini dejavnik, ko ste prepuščeni izbiri pergole – seveda igra pomembno vlogo material, glede na to pa lahko izbirate različne barvne kombinacije in tudi načine, kako bo pergola vpeta na podlago ali v hišo. Vsaka pergola je edinstvena, zato imate neskončno možnosti kombiniranja, da ustvarite pergolo, ki bo resnično kraljica vašega vrta. Kvalitetne pergole so premišljeno sestavljene iz osnovnih sestavnih delov – močan in trden podstavek, ki mora držati steber za pergolo, seveda pa je nujna tudi vodotesnost strehe, če se odločite za pokrito pergolo.

S čim lahko še polepšate okolico svojega doma?

Za naravno podobo vašega vrta so prva izbira najrazličnejši dodatki in okraski iz lesa, s katerimi boste poskrbeli za pestrost in unikatnost okolice vašega doma. Les nasploh je kot naravni material odlična izbira za vsak vrt, zato si lahko za ujemanje elementov okolice vašega doma poleg lesene pergole omislite tudi leseno vrtno uto, ograjo ali smetarnik in tudi z detajli predstavite svoj izbran okus.

Lesena vrta uta je praktičen dodatek, saj lahko vanjo pospravite vrtno orodje, kolesa in druge pripomočke, ki jih potrebujete za delo ali zabavo na prostem. Še en priročen element je smetarnik, v katerega elegantno pospravite smetnjake, ki bi sicer kazili podobo vašega vrta. Izberete lahko takega, ki se bo ujemal s celotno podobo hiše in bo na diskreten način zakril posode za odpadke, vam pa jih ne bo potrebno skrivati na mesta, kjer bi bile čim manj vidne. Če pa ste ljubitelj vode, bo za vas prava vroča kad, v kateri boste lahko uživali tako poleti kot pozimi. In kam drugam jo lahko postavite kot pod pergole, ki so kot ustvarjene za nudenje sence in zasebnosti pred pogledi mimoidočih.

Pomembno je, da zadenete pravo razmerje med lesenimi in drugimi elementi, ki bodo krasili vašo vrt in pergole so vsekakor izdelki, ki bodo zunanji okolici dodali estetsko vrednost. So vsestransko uporabne in zadovoljijo želje še tako zahtevnega uporabnika – pod njimi lahko gostite zabavna druženja ali ob dobri knjigi uživate v miru in tišini ter prijetno izkoristite svoje proste urice.