Kako premagati stres?

V današnjih časih je vse več ljudi, ki imajo probleme s stresom. Stres je velikokrat eden glavnih vzrokov za slabo počutje, na dolgi rok pa tudi za slabo zdravstveno stanje. Vsekakor lahko k boljšemu počutju pripomoremo že s tem, da težave, ki nam jih povzroči stres rešujemo sproti. Dandanes je stres veliko bolj povezan z vsakdanjimi dejavnostmi, kot pa je bil včasih. Tempo življenja je vse hitrejši in vse manj časa imamo tako zase kot tudi za druge. Ker pa se nam ves čas nekam mudi smo posledično tudi veliko več časa pod stresom kot so bili včasih.

stres

Velikokrat nas zmoti že najmanjša malenkost, ki ni izpeljana tako kot bi si sami želeli. Vse, karkoli počnemo želimo, da jo izpeljemo točno tako kot smo si zamislili ali pa kot je dogovorjeno in če pride vmes že ena sama malenkost takoj postanemo živčni, brezvoljni, včasih tudi agresivni in jezni, posledica vseh teh nezaželenih stanj pa je prav gotovo stres. Velikokrat nas je tudi po nepotrebnem česa strah in se nam tako stres stopnjuje, brez da bi sami sploh opazili. Da pa bi živeli bolj kvalitetno življenje se moramo rešiti stresa in zaživeti bolj umirjeno življenje. Večina ljudi v boju s stresom najprej poseže po raznih pomirjevalih in antidepresivih, pa vendar to ni vedno rešitev. Vsekakor je v prvi meri dobro, če začnemo na stvari gledati drugače in jih pogledamo iz več zornih kotov. Kot na primer, če se nam kam mudi in je na cesti zastoj, tudi če se še tako jezimo in preklinjamo ne bomo zato nič prej prišli na cilj kot, če bi mirno počakali brez vzbujanja.

Veliko stresa nam povzročajo tudi vsakodnevne skrbi, ki si jih preveč ženemo k srcu, pa vendarle včasih se je dobro vprašati ali bo to čez eno leto ali pa celo čez par mesecev sploh še pomembno? Res je, da na vse stvari in situacije ne moremo gledati iz tega zornega kota, pa vendarle v ogromno primerih je pa zagotovo možno in že s tem bi ogromno naredili. Prav gotovo pomaga tudi če si na dan vzamemo vsaj pol ure časa zase in se sprostimo, ter vsaj poskušamo odmisliti vse skrbi. Morda preberemo kakšno knjigo, poslušamo sproščujočo glasbo ali pa smo le v tišini in se skušamo umiriti. Obstaja ogromno načinov kako zmanjšati stres v našem življenju tudi brez tablet, le odločiti se moramo in kaj na tem tudi storiti.