Hujšanje z gibanjem in zdravo prehrano

Razlogov za hujšanje je več. Za mnoge je motivacija zgolj lepotna – želijo biti videti bolje. Vendar pa obstajajo tudi zdravstveni razlogi za to, da bi se radi znebili nekaj kilogramov. Prekomerna telesna teža lahko povzroči številne zdravstvene težave, kot so bolezni srca, možganska kap in sladkorna bolezen. Kako torej shujšati? Najpomembneje je, da se tega lotite na varen in zdrav način. Najboljši način za hujšanje so majhne spremembe življenjskega sloga. Jejte bolj zdravo hrano in se redno gibajte. Morda bo trajalo nekaj časa, vendar je na koncu vredno! Izguba telesne teže ima številne prednosti. Ko shujšate, lahko na več načinov izboljšate svoje zdravje. Izguba telesne teže vam lahko pomaga tudi pri nadzoru ravni sladkorja v krvi, če imate sladkorno bolezen, in pri znižanju krvnega tlaka, če imate visok krvni tlak. Hujšanje lahko pozitivno vpliva tudi na vaše duševno zdravje. Ljudje s prekomerno telesno težo ali debelostjo se pogosto počutijo nesamozavestni in imajo slabo mnenje o sebi. Z izgubo telesne teže lahko izboljšate svojo samozavest in se na splošno počutite bolje.

Hujšanje

Spremembe pri prehrani

Obstaja veliko različnih živil, ki jih lahko uživate, da bi shujšali. Nekateri ljudje morda mislijo, da morajo za hujšanje popolnoma opustiti vsa svoja najljubša živila, vendar ni tako. Z nekaj preprostimi spremembami lahko še vedno uživate v svoji najljubši hrani, medtem ko hujšate. Namesto velikega krožnika testenin na primer poskusite pojesti manjšo porcijo ali se odločite za bolj zdravo vrsto testenin, na primer polnozrnate. Če radi pijete gazirane pijače, jih zamenjajte za gazirano vodo ali nesladkan čaj. S takšnimi majhnimi spremembami lahko še vedno uživate v svoji najljubši hrani, hkrati pa hujšate in izboljšujete svoje zdravje. Pri zdravi prehrani je treba paziti na nekaj stvari, da se prepričate, da se odločate za najbolj hranljive jedi. Na splošno velja, da mora biti zdrava hrana: barvita – to pomeni, da je polna antioksidantov, ki so odlični za vaše zdravje, sveža – čim bližje naravnemu stanju in nepredelana in minimalno predelana živila so vedno bolj zdrava kot močno predelana. Ko torej nakupujete živila ali kuhate doma, se poskušajte osredotočiti na vključitev čim več teh lastnosti. Pisani pridelki, beljakovine, polnozrnata živila in zdrave maščobe so odlična izbira za zdravo prehrano. Ne pozabite, da je vedno najbolje poslušati svoje telo – če čutite, da se z nečim ne strinjate, poskusite to izločiti iz prehrane in preverite, kako se boste počutili. Vsak človek je drugačen, zato tisto, kar ustreza eni osebi, morda ne bo ustrezalo drugi. Toda z upoštevanjem teh smernic boste zagotovo na pravi poti k bolj zdravemu življenjskemu slogu!

Potrebno je redno gibanje

Vadba je odličen način za hujšanje. Pomembno je, da si poiščete vadbo, s katero boste dosegali svoje cilje. Lahko greste na tek, se vpišete v telovadnico ali se lotite kakšnega športa. Ne glede na to, kaj počnete, poskrbite, da boste pri tem uživali, sicer je manj verjetno, da boste pri tem vztrajali na dolgi rok. Ne pozabite, da počasi in vztrajno zmaguje – ne pričakujte rezultatov čez noč! Vadba prinaša številne prednosti pri hujšanju. Vadba je tudi odličen način za hujšanje in za odpravljanje stresa ter lahko celo izboljša vaše razpoloženje. Na kaj še čakate? Začnite telovaditi še danes!