Cvetni prah – zakaj bi ga morali uporabljati že prej

Cvetni prah je eden izmed najbolj hranljivih čebeljih pridelkov. Čeprav lahko rečemo, da v bistvu ni čebelji proizvod, saj se nahaja na prašnikih cvetnih rastlin. Njegova glavna naloga pa je opraševanje rastlin. Ima vse potrebne sestavine, ki jih potrebuje človeško telo za normalno delovanje. Brez njega ne morejo preživeti čebelje družine, za njih je najpomembnejša čebelja hrana – kot nekakšen »kruh«. Še vseeno pa ga čebele prinesejo in predelajo zadosti, da njim delček lahko odvzamejo tudi čebelarji in ponudijo svojim strankam. Nabira se v obdobju obilne paše, ko je vreme suho in toplo. Konzervira pa se s sušenjem in lahko tudi z mešanjem z medom. Zanimivo je dejstvo, da cvetni prah oz. z drugo besedo pelod sodeluje pri proizvodnji matičnega mlečka. Z matičnim mlečkom pa se hrani matica in ličinke. Na našem Čebelarstvu Kapun pelod pobiramo vsak večer skozi čebelarsko sezono, ga preberemo (očistimo), posušimo in ponudimo v naši spletni trgovini www.medenizaklad.si.

V medicini ga uporabljajo že od leta 1956

Že v zgodovini se je cvetni prah veliko uporabljal v medicini. Znan je podatek, da so ga v medicini začeli uporabljati leta 1956. V srednjem veku je služil kot afrodiziak in sedativni tonik. Študijo pričajo o tem, da pelod dobro deluje na rast in razvoj, povečuje plodnost, povečuje število levkocitov in eritrocitov, izboljšuje cirkulacijo, regenerativno in biostimulativno deluje na jetra, antibakterijsko deluje na gramnegativne bakterije, deluje na metabolizem lipidov, na zmanjšanje trigliceridov, cvetni prah upočasnjuje staranje, stimulira apetit, krepi koronarne arterije, mišično tkivo in srce, pomaga pri izčrpanosti, izboljšuje vid, spodbuja rast las, pomaga pri želodčno črevesnih obolenjih in infekcijah sečnih poti (npr. Escherichia coli, Salmonella, Proteus vulgaris). Ali ste vedeli, koliko pozitivnih učinkov lahko ima uživanje cvetnega prahu? Pa to še ni vse našteto. Poleg tega so raziskovalne študije potrdile, da umirja preobremenjen živčni sistem, pozitivno vpliva pri anemiji. Pri zdravljenju raznih kožnih obolenj pripravljajo preparate v obliki masti. Lajša težave s prebavnimi organi, uspešen je tudi pri zdravljenju prostate. Učinkovit je pri bolezenskih stanjih, kot so bronhitis, zlatenica, možgansko vnetje, hipertenzija, skleroza, diareja in obstipacija. Z redno uporabo lahko popravi splošno zdravstveno stanje organizma, lahko se ublažijo posledice stresa in pridobimo več energije ter moči za vsakodnevno premagovanje naporov. Cvetni prah se lahko uporablja tudi pri zdravljenju arterioskleroze, slabokrvnosti. Nekateri zdravniki ga priporočajo tudi vsem, ki so obsevani z rentgenom ali pa so imeli zdravljenje z velikim številom antibiotikov.

Cvetni prah in alergijske reakcije

Ker so vedno bolj ugotavljali, kakšen širok spekter delovanja ima cvetni prah v medicini, je vzporedno sledila tudi večja iskanost v farmacevtski proizvodnji. Ljudje, ki imajo alergijske reakcije pri uživanju ali vdihovanju cvetnega prahu, ga ne smejo uporabljati oz. uživati. Ne smejo ga uživati niti svežega, niti proizvodov s cvetnim prahom. Znaki, ki se kažejo kot alergijska reakcija, so nahod, izpuščaji, napad dušenja, nosni izcedek. Uporaba cvetnega prahu in proizvodov na njegovi osnovi se odsvetuje tudi ljudem s sladkorno boleznijo. Na splošno pa je za človeški organizem škodljiv cvetni prah črnega zobnika, azaleje, rododendrona in še nekaterih drugih rastlinskih vrst. Cvetnega prahu omenjenih rastlin običajno niti čebele same ne nabirajo, vseeno pa je potrebno biti pazljiv. V primeru, da čebele vseeno naberejo strupen oz. škodljiv pelod, lahko čebelar to opazi s poginom čebel. Na katerih rastlinah je bil nabran, lahko določimo s pomočjo mikroskopa, kjer ga je potrebno dobro pregledati. Kot zanimivost, kostanjev cvetni prah naj bi deloval pomirjevalno. Jabolčni krepi celoten organizem in srčno mišico, lipov pelod pomirja, regratov blagodejno deluje na ledvice, črni makov pelod se uporablja pri kašlju, angini, bronhitisu, cvetni prah s pomaranče, limone in mandarine pa krepi, spodbuja apetit, spodbuja prebavo in regulira živčni sistem. Z informiranjem lastnosti določenega cvetnega prahu lahko izberemo in pripravimo ustrezno zmes za učinkovito pomoč pri določeni težavi (bolezni).

Cvetni prah v kozmetiki

Ne samo v medicini, tudi v kozmetični industriji je cvetni prah dober. Blagodejno deluje na rast las in odpravlja prhljaj. Doma si lahko sami pripravite ekstrakt za spiranje las. Zmešajte 1 žlico cvetnega prahu, dodajte 1 kozarec vode, to premešajte in potem spirajte. V domači kuhinji lahko eksperimentirate tudi z obrazno masko, ki vam bo nahranila kožo in pomagala zgladiti gube. Za pripravo potrebujete 1 žličko kristaliziranega medu, malo cvetnega prahu, ki ga stresite v med in vse skupaj dobro premešajte. Tej zmesi dodajte še žličko jagodnega soka, žličko smetane in žličko paradižnika ter zopet dobro premešajte. Takšno doma pripravljeno obrazno masko enkrat tedensko nanesite na dobro umit obraz in jo pustite delovati 15-20 minut, nato jo sperite s toplo vodo. Koža vam bo hvaležna.

Avtor prispevka: Polonca Škodnik