Kaj je zobna proteza in katera je prava za vas

Zobna proteza je pomembne za zagotavljanje zdrave in funkcionalne prehrane ter ohranjanje ustreznega socialnega vpliva, zato je pomembna za pacienta, ki nima zobe, kar preverite na Doktor1a.com. Zobna proteza lahko pomaga pri obnovi samozavesti, kvalitete življenja in funkcionalnosti ust. V tem članku bomo razpravljali o vrstah zobnih protez, ki so na voljo in o tem, zakaj so pomembne za paciente.

zobna proteza

Najpogostejša zobna proteza je fiksna proteza, ki se pritrdi na obstoječe zobe. Druga je  premična zobna proteza, ki jo je mogoče vstaviti in odstraniti. Fiksne proteze so lahko izdelane iz različnih materialov, kot so porcelan, kompozitni materiali ali zlato. Te proteze se lahko uporabljajo kot nadomestilo enega ali več manjkajočih zob, vendar zahtevajo redno vzdrževanje, da ohranijo svoj videz in funkcionalnost.

Premične proteze so lahko izdelane iz akrilnega materiala, polimetilmetakrilata (PMMA) ali termoplastičnega materiala. Te proteze se uporabljajo za nadomestilo več manjkajočih zob in so na voljo v različnih oblikah in velikostih. Premične proteze so cenejša možnost, vendar lahko izzovejo nelagodje, drgnjenje ali potencialno izgubo, če niso pravilno pritrjene.

Druga vrsta protez so implantatske proteze, ki so fiksne proteze, ki se pritrdijo na vsadke. Te proteze so lahko izdelane iz titana ali keramike in so namenjene za nadomestilo enega ali več manjkajočih zob. Implantatske proteze so najbolj trdne in učinkovite vrste protez, vendar so tudi najdražja možnost.

Redno vzdrževanje zobnih protez je izredno pomembno, da se ohranita njihov videz in funkcionalnost. To vključuje čiščenje protez vsak dan, redno pregledovanje pri zobozdravniku in zamenjavo proteze, ko postane neudobna ali nefunkcioniralna.

Zobna proteza je pomembna rešitev za pacienta brez zob. Ker obstaja več vrst protez, ki so na voljo, od fiksnih protez do implantatskih, sta pravilna izbira in redno vzdrževanje ključnega pomena za ohranjanje njihovega videza in funkcionalnosti. Če imate kakršna koli vprašanja o zobnih protezah, se posvetujte s svojim zobozdravnikom, da boste lahko izbrali najboljšo možnost za vas.