Ultrazvok trebuha

Se počutite slabo in imate bolečine v trebuhu? Naročite se na ultrazvočni pregled trebuha!

Vsak človek ima kdaj bolečine v trebuhu. Če pa so bolečine redne, je pa smiselno narediti ultrazvok trebuha in preveriti, za kaj gre. Pri  preiskavi uporabljajo ultrazvočne sonde, katere so nizko megaherčne, konkavne oblike. Za ultrazvok se je potrebno tudi ustrezno pripraviti. Na ultrazvok moramo ostati tešč, zadnjo uro pred preiskavo pa moramo popiti pol litra vode in jo zadržati v mehurju. Na pregled pa moramo s sabo prinesti vse dosedanje preiskave.

ultrazvok

Ultrazvok trebuha je neboleča in neškodljiva preiskava. Na trebuh se namaže gel, kateri omogoči boljši stik sonde s kožo. Preiskava se izvaja leže na hrbtu in boku. Pri ultrazvoku se pregledujejo jetra, žolčnik, trebušno slinavko, vranico, ledvici, in največje žile. Pokaže tudi povečane bezgavke in zadebeljeno želodčno steno. Ultrazvok je priporočljivo opraviti, če se počutimo slabo in imamo bolečine v trebuhu, če imamo krče v trebuhu, če imamo visok krvni tlak, če imamo krvavo vodo ali pa kri na blatu.

Nekaj najpogostejših bolezni, katere so pogoste za ultrazvok trebuha: ciroza jeter, katera se pojavi pri ljudeh, kateri uživajo veliko alkohola ali imajo virusno okužbo jeter. Maščobna infiltracija, pri kateri pregled pokaže gosto strukturo jeter. Maščoba se v jetrih nabere zaradi več razlogov. Tukaj bi znal biti spet razlog alkohol in pa tableti, ki se presnavljajo v jetrih. Ultrazvok žolčnih kamnov pokaže kamne različnih velikosti. Kamni povzročajo bolečino v zgornjem, desnem delu kvadranta po jedi.  Polip na steni žolčnika je lahko nevarna zadeva, majhna, ki zraste v raka žolčnika. Vnetje slepiča, kateri se pojavi močna bolečina v spodnjem desnem delu trebuha. Povečane bezgavke največkrat ležijo ob aorti. Pri tej preiskavi ultrazvok prikaže lego, veliko in izgled bezgavk.

Obiščite Hipokrat storitve in svetovanje v Ljubljani in opravite ultrazvok trebuha. Naročite se še danes in se prepričajte, zakaj vas boli trebuh!