Hemeroidi in kako omilimo bolečine?

Opažate kri v blatu, vas boli in skrbi okoli zadnjika ter opažate oteklino?

Najverjetneje vas mučijo hemeroidi.

Vendar imamo za vas nasvete kako se čim hitreje in na najbolj enostaven način znebimo te boleče nadloge. Čeprav hemeroidi niso smrtno nevarni, so pa zelo moteči in nas lahko močno ovirajo pri vsakdanjem življenju. Kar 89% ljudi se je vsaj enkrat tekom življenja srečalo z njimi in verjetno lahko vsak potrdi, da tisti čas zagotovo ni prijeten in so se morali zaradi njih tudi čemu odpovedati. Na splošno pa velja, da se hemeroidi, ko so “ozdravljeni” še vedno pojavljajo in to v vedno hujši obliki. Zato je izredno pomembno, da jih jemljemo resno in da jih poskušamo čimprej zdraviti. V par korakih spoznajte kaj lahko storite, če imate v sumu hemeroide ter kako se jim lahko izognemo.

hemeroidi

Kaj lahko storite, če sumite hemeroide?

  1. Korak- Obiščite vašega osebnega zdravnika. To je izredno pomembno, saj lahko krvavitev, skbečico in otrdlino okoli zadnjika povzročijo tudi druge stvari in niso nujno ravno hemeroidi. Zato je nujen obisk, da izključijo ostale bolezni, vključno z rakom debelega črevesja ali rak danke, in se temeljito razišče kaj je vzrok težav.
  2. Korak- Če ugotovite, da imate res hemeroide, uporabljajte mazila, ki blažijo simptome hemeroidov (verjetno vam jih bo na koncu pregleda predpisal kar osebni zdravnik).
  3. Korak- Skrbite za svoj zadnjični predel, tako da zadnjično odprtino umivate v mlačni vodi in ne uporabljate mil, ampak samo vodo in posebna mila za hemeroide. Lahko si na mesto bolečine in otekline date tudi mrzle obkladke. Zelo pomembno je, da se po odvajanju blata vedno brišete z mokrim wc papirjem in si zadnjik vedno posušite do suhega.

Kaj pa lahko storite preden vas napadejo hemeroidi?

  1. Korak- Zelo pomembna je zdrava prehrana (veliko sadja, zelenjave, vlaknin, žitaric) in izogibanje hrani, ki nas zapre.
  2. Korak-Fizična aktivnost in gibanje poskrbi zato, da lažje odvajamo blato, hkrati pa zmanjšujemo tveganje za debelost.
  3. Korak- Ko vas mudi na potrebo ne odlašajte.
  4. Korak- Skrbite za vašo zadnjično odprtino in ne zanemarjajte nikakršnih simptomov.

Saj poznate pregovor, bolje preventiva, kot kurativa.