Bela zalivka ohrani zob in zgleda naravno ter estetsko

Bela zalivka ali plomba je estetski nadomestek izgubljene zobne substance. Plombe ohranjajo vaše zobe zdrave in cele zelo dolgo časa. Bela zalivka ima to dobro lastnost, da je barvno zelo prilagodljiva. Kompoziti so narejeni iz organske smole ali resina, ki je sestavljen iz kombinacije plastičnih delcev in anorganskih polnil, kot sta silica in dimithylgyoxine, ki se zlepijo s površino zoba.

Sanacija zob s plombami je najpogostejši stomatološki poseg. Z zalivkami rešujemo živec zoba oziroma preprečujemo širjenje kariesa do živca in s tem nastanek večjih problemov tako, da zaustavimo in očistimo karies in nato na zob naredimo belo zalivko.

bela zalivka

Bela zalivka ima krajšo trajnostno dobo, kot amalgamska. Beli materiali se pri strjevanju krčijo, amalgam pa razširi. Zato amalgamska plomba pri strjevanju robove zoba zatesni. Vendar je postopek dela z belimi materiali tak, da je tega krčenja čim manj.

Karies ali zobno gnilobo povzročajo bakterije, ki tvorijo kisline, le-te pa topijo sklenino – demineralizacija sklenine. Ker je sklenina izredno trda, je proces razpadanja razmeroma počasen. Ko pa proces preide dentinsko plast, se propadanje nadaljuje izredno hitro. Tako karies kmalu doseže pulpo v sredini zoba.

Karies, ki vsebuje veliko količino bakterij vedno odstranimo v celoti mehansko do trde zobovine. Pri tem si lahko pomagamo s posebnim barvilom, ki obarva le karies in tako natančno ocenimo, ali smo ga očistili do zdravega.

Bela zalivka ne zahteva obsežne preparacije zoba kot amalgamska plomba. Pri amalgamu je namreč potrebno izvrtati več zdrave zobne mase, da se plomba mehansko obdrži v zobu. Bela zalivka pa se veže z zobovino delno mehansko delno kemično. Velika bela zalivka, ki sega pod dlesen – v tem primeru zelo težko naredimo zalivko. Še posebno, če dlesen izdatno krvavi. Beli materiali se namreč v prisotnosti vlage ne strdijo popolnoma, zato tam bela plomba ni tesna. Kjer je bela plomba večja, lahko naredimo keramični protetični nadomestek, ki ga zobozdravnik nato cementira na ta zob.