Vnetje dlesni je vredno vaše pozornosti

Ste že slišali za vnetje dlesni? Verjeli ali ne, gre za precej hudo težavo, ki lahko preraste v resno bolezensko stanju ustne votline, zato je dobro, da vemo, kako ravnati, da se mu izognemo oziroma da nas vnetje dlesni (več o njem najdete na strani https://www.clarus-dental.si/sl/portal/infodent/2019/Vnetje-dlesni) sploh ne zadane.

Vnetje dlesni

V prvi vrsti je zelo pomembna ustrezna ustna higiena, ki pomeni redno skrb za čiščenje zob, jezika in celotne ustne votline. Samo ščetkanje enkrat na dan ne bo dovolj, temveč naj bo pogosteje, ob tem pa uporabljajte še zobno nitko za predele med posameznimi zobmi in ustno vodico, ki odpravlja bakterije. Na žalost na ustno higieno kaj radi pozabljamo in si rečemo: »Ah, si bom pa jutri umil zobe.« Jutri pa za vnetje dlesni ne obstaja. Lahko se vam zgodi danes in najpogosteje ravno zato, ker niste bili dovolj dosledni pri skrbi za čiščenje zob in njihove okolice. Nikakor ne moremo dovolj poudariti, kako je vse to pomembno. Bolezni zob in obzobnih tkiv so namreč zelo neugodna težava, trdovratna, boleča in tudi nevarna in ne da se jih kar tako odpraviti. Zato raje ne čakajte, da se vam stanje poslabša, ampak že danes naredite prvi korak k izboljšanju ustne higiena, ki bo vnetje dlesni zagotovo preprečila.

Če je vnetje v manjši meri, ga lahko odpravite doma, na primer s kakšnimi domačimi zdravili, ki pa jih je treba uporabljati primerno in zmerno. Za več o tem lahko pobrskate po spletu, na tem mestu pa vam lahko priporočamo vsestransko uporabno fiziološko raztopino, ki jo lahko uporabljamo že na nežni in tanki koži dojenčkov, zato tudi vam ne bo škodila. Na splošno je fiziološko raztopino dobro imeti ves čas doma, saj učinkovito odpravlja znake vnetja tako na koži kot, če smo že pri tem, tudi v ustni votlini. In če se nakazuje vnetje dlesni, jo brez skrbi uporabite.

Lahko pa se zgodi, da bolezensko stanje napreduje in ga doma ne morete več zaustaviti oziroma omiliti. Takrat boste potrebovali poseg strokovnjaka, torej zobozdravnika, ki bo z ustreznimi postopki in pripomočki poskrbel, da bo vnetje dlesni odpravljeno. Če ne bo šlo drugače, vam bo predpisal antibiotik, ki bo vnetje odpravil, vam pa vsekakor svetoval glede ustne higiene. Naj vam ne bo nerodno – vprašajte ga, kako se sploh pravilno umiva zobe, saj mnogi ljudje tega sploh ne vedo oziroma so to teorijo že pozabili.

Zobozdravnik je tam zato, da vam pomaga, vaša dolžnost pa je, da poskrbite za ustno zdravje ter nenazadnje za zdravje celotnega telesa. Ljudje z zdravo ustno votlino so zagotovo samozavestnejši in se smejijo bolj široko kot preostali.