Vitamin C za boljši imunski sistem

Vitamin C je vodotopen vitamin in je močan antioksidant. To pomeni, da ščiti naše telo pred prostimi radikali in tako krepi naš imunski sistem. Dokazano je, da je vitamin C nujno potreben za normalno delovanje našega imunskega sistema. Vitamin C naše telo ne more proizvajati samo zato ga moramo pridobiti s hrano, kot je na primer sveže sadje in zelenjava. Pravijo, da ko se nas loteva prehlad moramo zaužiti več sadja, saj z njim dobimo večje količine vitamina C, ki nam pomaga okrepiti imunski sistem in na tako prehlad hitreje mine.

vitamin c

Vitamin C se nahaja v večini v citrusih in jagodičevju ter v zeleni papriki. Tudi v krompirju najdemo velike količine vitamina C, vendar ga s kuhanjem v veliki količini uničimo. Če vitamin C oziroma živilo toplotno obdelamo, ne bo več učinkovit. Prehranska dopolnila z vitaminom C niso potrebna, saj z uravnoteženo prehrano dobimo dovolj vitamina. V starih časih je bil vitamin C kar problematičen saj so mornarji, ki so bili dalj časa na poti imeli pomanjkljiv vnos sadja in zelenjave in se je pri njih pojavila bolezen skorbut, ki nastopi zaradi pomanjkanja vitamina C. Ker je bila bolezen zelo pogosta so s seboj na pot nosili kislo zelje, ki obstoji dolgo časa in vitamin C je tam še kako prisoten.

Zaradi bolezni skorbut lahko pride do izčrpanosti in zaradi srčnega popuščanja lahko nastopi tudi smrt. Vitamin C je torej nujno potreben v našem telesu in če ga pojemo v prevelikih količinah se ta preprosto izloči iz telesa saj je vodotopen vitamin, lahko pa večje količine dražijo želodec in črevesje. Večje potrebe po vitaminu imajo po navadi kadilci ter fizično bolj aktivne osebe in različni bolniki. Vitamin C je res pomemben vitamin, za to je ključnega pomena uravnotežena prehrana in uživanje sadja in zelene zelenjave, kjer je veliko vitamina C.