Toplotna črpalka in talno ogrevanje

V primerjavi z drugimi ogrevalnimi sistemi vam toplotna črpalka prinaša veliko prihrankov – zakaj jih torej ne bi še povečali s primernimi ogrevalnimi telesi? Pomemben faktor pri ogrevanju vašega doma ni le toplota, ki jo proizvede vaša toplotna črpalka, temveč tudi sistem, ki toploto prenaša in jo oddaja v prostor.

Talno ogrevanje je povsem preprost sistem, kjer namesto večjega radiatorja uporabljamo cevi pod tlemi, po kateri se pretaka ogrevana voda, ki jo pripravi toplotna črpalka. Toplota se tako prenese na tla, kjer v celoti delujejo kot grelno telo in tako ogrevajo zrak v prostoru. Sistem je primeren za samostojno ogrevanje v različnih objektih, tako v stanovanjskih hišah kot javnih objektih.

Znižajte stroške ogrevanja za več kot 10 odstotkov

Ni lepšega občutka kot iz prhe stopiti na topla tla – to pa je mogoče le s talnim ogrevanjem, ki poleg takšnih malenkosti prinaša ogromno drugih prednosti. Zrak, ki je segret s pomočjo talnega ogrevanja, se v prostoru dviga in enakomerno razporedi, tako da je izkoristek talnega gretja več kot dvakrat večji od radiatorskega sistema. Namesto majhnih 30 odstotkov je izkoristek talnega gretja od 50 do 80 odstotkov. Učinkovitost prinaša tudi prihranke, toplotna črpalka pa bo lahko za enako zadovoljstvo delala manj.

Toplotna črpalka

Za boljše bivanje in zadovoljstvo je potrebno tudi prezračevanje, ki v vaš dom prinese svež zrak, s pomočjo talnega ogrevanja pa takrat vaše izgube ne bodo tako velike kot v primerjavi s klasičnimi sistemi. Za boljše bivanje poskrbi tudi delovanje talnega gretja, pri katerem se ogrevan zrak počasneje giblje. Tako se prah manj dviga ali kroži naokoli, zrak pa se tudi manj izsuši, relativna vlaga pa je zato višja. Vse to omogoča nižja temperatura vode, ki jo ogreva toplotna črpalka, saj ne potrebujemo več tako vroče vode za enak učinek.

Manj radiatorjev in posledično več prostora za bivanje

Dodatni prihranek s talnim ogrevanjem omogoča tudi dejstvo, da lahko enako ugodje bivanja dosežemo tudi s stopinjo ali dve nižjo temperaturo prostora, kar se na letni ravni več kot opazi. Toplotna črpalka manj dela, saj potrebujete manj toplote, še vseeno pa je stanovanje toplo in udobno – dvojna zmaga. Prav tako radiatorji ne izgledajo najlepše v prostoru, s talnim ogrevanjem pa se tega popolnoma znebite in pridobite več prostora v sobi.

Zakaj torej toplotna črpalka in talno ogrevanje spadata tako dobro skupaj? Sodobni sistemi ogrevanja, kot so na primer toplotne črpalke, imajo veliko boljši izkoristek pri nižjih temperaturah vode za ogrevanje. Pri talnem ogrevanju potrebujemo vodo, ki je ogrevana na okoli 30 °C, medtem ko pri radiatorjih temperatura vode znaša okoli 60 °C. Boljši izkoristek, večji prihranki.