Rubikova kocka – zabavna dejstva

Zagotovo vam je znana igrača Rubikova kocka. Prepričani pa smo, da je kar nekaj zanimivih dejstev, ki jih o njej niste vedeli. Za vas smo zbrali nekaj najbolj zanimivih in zabavnih.
 
1.       Rubikova kocka je stara že več kot 40 let, izumljena pa je bila pri naših sosedih, na Madžarskem.
2.       Sprva se je Rubikova kocka imenovala Magična kocka, prvo pa so prodali v Budimpešti, davnega leta 1975.
3.       Kocka je sestavljena iz kar 26 manjših kock, ki tvorijo celoto kot jo poznamo.
4.       Magična kocka je postala Rubikova kocka leta 1980. Izumitelj je ni hotel poimenovati po sebi, saj se mu je to zdelo smešno.
5.       Sam izumitelj, Erno Rubik, je potreboval kar en mesec, da je rešil Rubikovo kocko.
6.       V letih 1980 in 1981 je Rubikova kocka dobila naziv Igrača leta, saj je bila izjemno popularna pri prav vseh generacijah.
7.       Do danes je bilo prodanih več kot 350 milijonov kock, kar pomei, da je Rubikova kocka najbolj prodajana igrača vseh časov.
rubikova kocka
8.       Rubikova kocka ima 43 252 003 274 489 856 000 možnih kombinacij, na katere lahko naletite med reševanjem Rubikove kocke. Torej, če bi naredili eno potezo vsako sekundo, bi to pomenilo, da bi porabili 1400 trilijonov let, da bi naredili vse kombinacije. Torej, če bi s tem pričeli pred Velikim pokom, danes še ne bi končali.
9.       Hitrostno reševanje kocke je postreglo s kar nekaj pestrimi rekordi – Rubikovo kocko se da sestaviti v manj kot 6 sekundah.
10.   Rubikova kocka je igrača za vse generacije, rešila jo je tudi že triletnica iz Kitajske.
11.   Robot, priključen na pametni telefon, lahko Rubikovo kocko reši hitreje kot človeška roka. Trenutn rekord robota je 3,253 sekunde.
12.   Leta 1981 so izšla navodila Rubikova kocka – kako jo rešiti. Prodanih je bilo 1,5 milijonov izvodov.
13.   Leta 1982 je bilo izvedeno prvo uradno mednarodno tekmovanje v reševanju Rubikove kocke. Zmagovalec je bil Minh Thai, ki je kocko rešil v 22,95 sekunde.
14.   Vsaka Rubikova kocka, ne glede na trenutno postavitev, je rešljiva v največ 20 potezah… Seveda morate za kaj takega imeti veliko izkušenj.
15.   Največja Rubikova kocka na svetu, se nahaja v Knoxvillu v Tennesseeju. Visoka je 3 metre, tehta pa kar 500 kilogramov.
16.   Najmanjša kocka pa je široka le en centimeter, izdelal pa jo je rus Evgeniy Grigoriev. Kocka je popolnoma delujoča, tako da jo je možno sestaviti… če seveda znate. Kasneje je isti izumitelj izdelal še manjšo kocko, ki jo je natisnil s 3D tiskalnikom.
17.   Najdražja Rubikova kocka je izdelana iz dragih kamnov, vredna pa je neverjetnih milijon in pol dolarjev.
18.   Leta 181 je celo nastala pesem z naslovom Mr. Rubik, skupine The Baron Knights.
19.   Leta 2011 je društvo ljubiteljev Rubikove kocke iz Toronta izdelalo več kot 40  slik znanih obrazov. Seveda so vse izdelali iz Rubikovih kock.
20.   Nekateri se še danes trudijo, da bi razvozlali njeno skrivnost.
 
Kot ste lahko prebrali, Rubikova kocka res nudi nešteto zabavnih dejstev in informacij. Pa vi? Ste že preizkusili svoje znanje?