Radiatorji nas odlično ogrejejo

Zima prinaša številne zanimivosti, zimske aktivnosti in lepote narave. Prinaša pa tudi zelo nizke temperature in mraz ter ohladi tako zunanjost kot naše domove. Da nas pozimi ne bi zeblo, se v večini odločimo za ogrevanje z radiatorji, ki pa morejo biti za naš dom primerni.

Radiatorji

Kaj točno so radiatorji?

Vsi vemo, da so to naprave, ki omogočajo prenašanje toplote, navadno iz vroče vode na zrak. Čeprav ime izvira iz besede radiacija oziroma sevanje, je poimenovanje napačno. Prenos toplote pri radiatorjih namreč poteka s pomočjo konvekcije oziroma kroženja zraka po prostoru. Najbolje je, da so nameščeni pod okna, saj tako ogrejejo hladen zrak, ki prihaja v naš dom. Pri napeljavi moramo poskrbeti, da bo toplotna izguba čim manjša. Cevi radiatorja morajo biti čim krajše in pravilno nameščene, sicer lahko pride do raztezanja ali krčenja cevi ter celo pokanja betona.

Tovrstno ogrevanje ima mnoge prednosti. Zelo enostavna je njihova vgradnja in vzdrževanje ter tudi menjava, ko je to potrebno. V večstanovanjskih stavbah radiatorji omogočajo veliko lažji način obračuna, z njihovo uporabo pa lahko tudi prihranimo kakšen evro, saj lahko temperaturo navadno reguliramo sami v večini prostorov. To storimo s termostatskimi ventili.

Kakšne vrste radiatorjev poznamo in kateri so najučinkovitejši?

Radiatorje delimo glede na to, iz katerega materiala so izdelani. Lahko so narejeni iz aluminija, lahko so litoželezni ali pa jekleni. Delimo jih lahko tudi na način izvedbe, saj so lahko členasti, cevni ter ploščni oziroma panelni. Lahko delujejo na segreto vodo, elektriko, plin ali pa olje.

Vedno bolj se uporabljajo panelni in cevni radiatorji. Ker imajo gladke površine, jih je veliko lažje očistiti, so tudi precej kompaktni. Navadno so narejeni iz jekla. Aluminijasti radiatorji so zelo uporabni. Imajo gladko sprednjo ploskev in pokončna rebra, kjer se zrak intenzivno dviga in ogreva. Posledično oddajajo več toplote kakor jekleni. Prednosti aluminijastih radiatorjev so te, da niso občutljivi na korozija oziroma rjavenje, imajo dolgo življenjsko dobo ter nizko težo.

Radiator

Cevne radiatorje navadno najdemo v kopalnicah. Sestavljeni so iz več vodoravnih ali pa navpičnih cevi, ki so spojene skupaj. So izredno prostorsko učinkoviti, omogočajo enostavno sušenje brisač in perila, navadno pa imajo tudi prijeten izgled. Električne radiatorje uporabljamo za dodatno segrevanje tam, kjer nimamo druge izbire ogrevanja. Uporabni so predvsem na vikendih, počitniških hišicah, ali pa morda v sobah kjer ogrevanje preprosto ni na voljo ali pa ni dovolj učinkovito. Temperaturo lahko sami reguliramo, za lažji prenos pa imajo nameščena kolesa. Za členaste radiatorje je značilno, da so sestavljeni iz medsebojno povezanih členov. So sicer manj učinkoviti, zato so jih nekoliko izpodrinile ostale vrste radiatorjev.

Radiatorji lahko tudi popestrijo vaš dom!

Marsikdo se sprašuje, kako lahko radiator spremeni v nekaj bolj estetskega. Velikokrat zato lastniki domov pred radiatorje postavljajo različna pohištva in predmete. Navadno so to kakšne večje sedežne, postelje ali pa kakšne pisalne mize. To ni najboljša ideja, saj je s tem nekoliko ovirano oddajanje toplote samega radiatorja. Zato je dobro, da se pozanimamo, če so radiatorji na voljo v kakšnih zanimivih stilih. Zmeraj bolj so popularni takšni, ki spominjajo na nekakšne stenske umetnine. Ti so navadno tanjši, bolj ploščati, daljši ter modernih in elegantnih barv. Obstajajo tudi radiatorji z ogledali, lučkami ter cevasti številnih barv, ki jih lahko čudovito kombinirate s številnimi stili vaših kopalnic, tako modernimi kot tradicionalnimi. Izbire je veliko!