Pralni stroji so nepogrešljivi del gospodinjstva

Naprave za pranje oblačil se imenujejo pralni stroji. Danes je na trgu veliko različnih vrst pralnih strojev, od osnovnih modelov do zapletenih strojev z različnimi funkcijami in možnostmi. Čeprav so pralni stroji znani že stoletja, je bil prvi električni pralni stroj izumljen šele leta 1908. Prvi avtomatski pralni stroj je bil predstavljen leta 1937, do leta 1950 pa je imela večina domov v Združenih državah vsaj en pralni stroj. V Sloveniji so se pojavili v šestdesetih letih 20. stoletja. Danes so pralni stroji bistveni del številnih gospodinjstev po vsem svetu.

Pralni stroji

Kako delujejo?

Pralni stroji delujejo tako, da mešajo vodo in detergent ter tako razbijejo umazanijo in madeže na oblačilih. Mešanje pomaga sprostiti umazanijo, da jo je mogoče odstraniti med ciklom izpiranja. Pralni stroji imajo običajno dva ali več ciklov, vključno s ciklom predpranja, glavnim ciklom pranja in končnim ciklom izpiranja. Odvisno od vrste stroja je lahko na voljo tudi dodatni cikel centrifugiranja, ki pomaga odstraniti odvečno vodo z oblačil, preden jih damo v sušilni stroj. Večina pralnih strojev porabi od 75 do 150 litrov vode na polnitev, odvisno od velikosti stroja in same polnitve. To pomeni, da lahko pri ročnem pranju oblačil dejansko porabimo več vode kot s strojem.

Prednosti pralnih strojev

Pralni stroji vam lahko prihranijo veliko časa in truda. Prav tako vam lahko pomagajo prihraniti denar pri računih za energijo. Pralni stroj lahko tudi podaljša življenjsko dobo vaših oblačil, lahko preprečijo tudi nastanek plesni in glivic na oblačilih ter lahko pomagajo odstraniti prah in druge alergene z vaših oblačil. Uporabljajo se lahko tudi za sterilizacijo oblačil. S pralnimi stroji lahko poskrbite tudi za čistočo in svež vonj oblačil. So nepogrešljiv pripomoček za vsak dom.

Nasveti za uporabo

Če še nikoli niste uporabljali pralnega stroja, ne skrbite – to je enostavno! Sledite tem preprostim korakom in v hipu boste imeli čista oblačila. Začnite z razvrščanjem perila na kupe podobnih kosov. Tako bo pranje oblačil učinkovitejše. Nato v stroj dodajte ustrezno količino pralnega sredstva. Upoštevajte navodila proizvajalca, koliko detergenta morate uporabiti. Zdaj je čas, da dodate oblačila! V stroj jih vstavite eno za drugim in pazite, da ga ne preobremenite. Ko so vsa oblačila notri, zaprite pokrov in izberite cikel, s katerim naj stroj deluje. Najpogostejši cikli so “normalno” in “občutljivo”. Pritisnite gumb za zagon in pustite, da stroj opravi svoje delo! In to je to! Pustite, da pralni stroj opravi svoje delo, in kmalu boste imeli čista oblačila. Po končanem ciklu ga ne pozabite izprazniti, sicer bodo vaša oblačila začela plesneti.

Nasveti za vzdrževanje

Če želite, da bo vaš pralni stroj dolgo služil, ga morate pravilno vzdrževati. Tukaj je nekaj nasvetov, kako ohraniti stroj v vrhunski kondiciji: po vsakem pranju perila očistite lovilec vlaken. Vsakih nekaj mesecev z vročo milnico očistite predal za detergent in dozirnik. Na srečo je čiščenje pralnega stroja razmeroma enostavno. Začnite tako, da pralni stroj odklopite iz električnega omrežja in iz notranjosti odstranite vsa oblačila ali pralni prašek. Nato pralni stroj napolnite z vročo vodo in dodajte skodelico kisa. Raztopino kisa in vode pustite v pralnem stroju približno eno uro, preden zaženete običajni cikel. Po končanem ciklu lahko pustite vrata pralnega stroja odprta, da ga prezračite, ali pa vanj položite posodo s sodo bikarbono, ki bo vpila morebitne preostale vonjave. Z upoštevanjem teh preprostih nasvetov lahko podaljšate življenjsko dobo pralnega stroja in poskrbite, da bo brezhibno deloval še vrsto let.