Pohodna obutev – Kako izbrati pravi pohodni čevelj

Pohodništvo je prav gotovo eden izmed najbolj priljubljenih športov. Je veliko več kot samo rekreacija, ob kateri uživamo v prelepem razgledu, saj pozitivno vpliva tudi na naše zdravje in splošno dobro počutje. A ne glede na vse prednosti pohodništva imamo lahko dan nekje visoko v sončnih gorah povsem pokvarjen, če nismo poskrbeli za primerno pohodno obutev. Ne pozabimo, da je od pravilne izbire odvisna tudi naša varnost. Pohodna obutev ima namreč številne različne naloge: varuje nas pred poškodbami, blaži udarce, nudi oporo in podporo, pa še bi lahko naštevali.

Izbira pohodne obutve je res zelo pestra, na policah trgovin pa ogromno različnih modelov, zato se lahko pri nakupu pravega čevlja kar hitro izgubimo. Zavedati se moramo, da se pohodna obutev razlikuje glede na zahtevnost ture, na katero se bomo odpravili. Ko se torej odločate za nakup novih čevljev za pohodništvo, upoštevajte pravila, ki so opisana v nadaljevanju.

pohodna obutev

Kakšno obutev potrebujete?

Pohodno obutev izberite z mislijo na to, kaj ustreza vašim pohodniškim zahtevam. V primeru krajših in manj zahtevnih izletov vam bodo dobro služili nizki pohodni čevlji. Za naporne, večdnevne ture pa velja ravno obratno – v takšnih primerih vam bodo še kako prav prišli višji pohodni čevlji, ki bodo vaši nogi in telesu nudili zadostno oporo. Še posebej, če boste nosili težek nahrbtnik.

Pri nakupu naj vas vodi predvsem pravilo, da so čevlji res udobni ter da se v njih dobro počutite. To je veliko bolj pomembno kot npr. to, kakšne barve je čevelj ali pod katero blagovno znamko spada.

Ugotoviti morate tudi pravo velikost čevlja, saj vam pohodna obutev nikakor ne sme biti pretesna, prav tako pa ne prevelika. Čevlje vedno pomerite popoldne ali zvečer, ko je stopalo zaradi zastoja tekočin nekoliko večje. Seveda morate biti pri tem obuti v pohodne nogavice. Pri pomerjanju potisnite stopalo do konca čevlja: če je med peto in petnim delom čevlja za palec zraka, je velikost čevljev primerna za vas. Vedno pomerite oba pohodna čevlja, za levo in desno nogo.

Na koncu naj poudarimo še to, da si je za nakup pohodne obutve potrebno vzeti veliko časa in kupiti potrpežljivo in preudarno! Za pomoč pri nakupu pa se obrnite na strokovno podkovanega prodajalca v trgovini.