Pametni telefoni so osnovni del modernega življenja

Pametni telefoni so postali zelo pomemben del poslovanja. Vsak človek ima vsaj enega in zelo redko se zgodi, da oseba nima vsaj enega pametnega telefona, saj so pametni telefoni skoraj popolnoma izpodrinili žične telefone. Telefon je dandanes primarni način komunikacije, saj s telefonom lahko dosežemo skoraj vsako osebo na svetu.

Glede modelov so telefoni lahko različnih oblik, lahko so vgrajeni v faks, žični telefon ali pa telefoni na žeton, vendar so vse te oblike že zelo zastarele. Pametni telefoni so zelo popularni in jih uporablja velika večina ljudi na svetu, vendar nekateri še vedno uporabljajo stare prenosne telefone, ki niso pametni. Prenosni telefoni so se začeli razvijati med drugo svetovno vojno, vendar niso bili takšne oblike, kot so danes. Med drugo svetovno vojno so vojaki imeli poseben nahrbtnik, v katerem so imeli celotno opremo za komunikacijo z drugimi vojaki ali pa z bazo. Po drugi svetovni vojni ni bilo dosti govora o prenosnih telefonih, saj so žični bili še vedno najbolj poceni in najpreprostejša izbira za komercialno prodajo.

Pametni telefoni

Zanimivo je, da so v nekaterih znanstvenih fantastikah v 60. letnih prejšnjega stoletja predvidevali obliko in delovanje prenosnih telefonov. Najbolj znan tak primer je v stari televizijski seriji Star Trek, kjer so imeli naprave, ki so zgledale kot pametni telefoni, ki so bili narejeni iz dveh delov, iz zaslona in tipkovnice, ter se so lahko odpirali in zapirali. Kasneje v 80. letih so se pojavili prvi komercialni mobilni telefoni.

V tem času so bili prenosni telefoni zelo težki in večina uporabnikov so bili podjetniki, saj samo tako so lahko komunicirali s podjetjem ali pa s kupci, ne da se bi osebno srečali. To je povečalo vse od prihodkov, zmanjšalo časovno porabo sestankov in povečalo produktivnost posameznika. Še posebej je pomagalo podjetnikom, ki so veliko potovali, saj če so imeli sestanek v drugi državi, so lahko preprosto poklicali podjetje in imeli sestanek preko prenosnega mobitela. Pred izumom prenosnih telefonov so ljudje, ki so hoteli govoriti z osebo morali uporabiti žični telefon, ki ni bil vedno pri roki.

žični telefon

Prenosni telefoni so se v zadnjih 20 letih zelo razvili, od težkih sivih telefonov do pametnih telefonov. Pametni telefoni so bili izumljeni okoli leta 2000, vendar so bili takrat še črno beli in niso imeli toliko funkcij kot moderni telefoni. Moderna oblika mobitela je postala popularna z izumom iPhona leta 2007. Ta je Imel vse funkcije kot predhodniki, vendar je bil dosti bolj napreden. Telefon ni imel več tipkovnice, imel pa je možnost povezave z brezžičnim omrežjem. Največja prednost, ki jo je imel telefon pred konkurenco, je, da je imel vgrajen lastni operacijski sistem, ki je bil znan kot iOS.