Medved, ki je postal heroj druge svetovne vojne

Wojtek je bil več kot 200 kilogramski medved, katerega je posvojil dvaindvajseti transportni bataljon topniške divizije, v Poljskem drugem korpusu, med drugo svetovno vojno.

Wojtkova zgodba se prične osmega aprila 1942, ko je bil majhen medvedji mladič odkrit v Iranskem gorovju. Našla ga je skupina nekdanjih poljskih zapornikov, katere so prevažali iz Sibirskega gulaga skozi Bližnji vzhod, do Aleksandrije v Egiptu. Iz Aleksandrije so bili poslani na bojišča v Evropi, kjer so se med drugimi tudi borili v bitki za Monte Cassino v Italiji.

Medvedjega mladiča so sprva hranili s kondenziranim mlekom iz steklenice za vodko. Za medvedka so skrbeli kot, da bi bil dojenček.

Woktek je zelo hitro rasel. Ko je odraščal je zelo rad oponašal vojake, tako da je kadil cigarete, katere je rad tudi pojedel in pil iz steklenic za pivo ter se čudil, ko je zmanjkalo piva. Ker mu je bilo v Aleksandriji zelo vroče se je naučil vdreti v skupne tuše in odpreti vodo, da se je lahko osvežil. Ker je bila količina vode omejena, je bilo težavno, ko je Wojtek porabil preveč vode, vendar mu vojaki niso preveč zamerili.

wojtek

Sprva so vojaki mislili, da Wojtek ne bo mogel iti z njimi v Evropo, ker so uredbe prepovedovale transport maskot ali hišnih ljubljenčkov. Da bi se tej uredbi izognili, so Wojtka uradno vpoklicali v poljsko vojsko in ga navedli v popis kot enega izmed vojakov. Po vkrcanju na britansko transportno ladjo in izkrcanju v Italiji, se je Wojtek skupaj z bataljonom udeležil bitke za Monte Cassino. Med bitko je čisto sam prenašal 50 kilogramske zabojem, v katerih so bile topniške granate. Škatle katere je on lahko prenašal sam, so drugače morali nositi štirje vojaki.

Wojtek je postal zelo popularen ne le med vojaki dvaindvajsetega bataljona, temveč tudi med vsemi ostalimi vojaki. V priznanje medvedovi priljubljenosti je vrhovni štab odobril, da se stari simbol dvaindvajsetega bataljona spremeni v medveda, ki nosi topniške granate.

Po vojni je Wojtek skupaj z ostalimi pripadniki bataljona odšel na Škotsko. Tudi tukaj je hitro postal popularen in požel veliko zanimanja s strani lokalnega prebivalstva in medijev. Leta 1947 je bil demobiliziran in predan v oskrbo živalskega vrta v Edinburghu, kjer je živel do konca svojega življenja. Wojtek je umrl leta 1963, ko je bil star 21 let.