Ločevalna dieta ni za vsakogar

Če imate težave s kilogrami, ste prav gotovo že slišali za izraz ločevalna dieta, verjetno pa niste natančno vedeli, za kakšno vrsto diete pravzaprav gre in kako se je lahko lotite, da bo čim bolj učinkovita tudi pri vas. V nadaljevanju smo vam pripravili nekaj informacij in dejstev o tem, kaj pravzaprav taka dieta je, kako poteka in pa o tem, za koga je tako hujšanje primerno in za koga morda malo manj.

Ločevalna dieta

Kaj pravzaprav je?

Ločevalna dieta je torej še ena v vrsti različnih, bolj ali manj učinkovitih, diet, ki, tako kot vse ostale diete, nekaterim odlično pomaga izgubiti kilograme, spet drugi pa trdijo, da je povsem neučinkovita in da je tako ali tako prenaporna. pa si poglejmo, kaj so pravzaprav glavne značilnosti take diete in kaj je potrebno storiti, da bi bila učinkovita tudi pri vas. V večini primerov gre pri ločevalni dieti za 90-dnevni program, kjer s pomočjo pravilne kombinacije različnih živil dosežemo, da začne naše telo izgubljati odvečne kilograme. da bi to dosegli, so dnevi razdeljeni na različne skupine živil in tako imamo škrobni dan, sadni dan, beljakovinski dan, hidratni dan in vodni dan. Sliši se komplicirano, pa ni. Gre namreč za to, da si za vsak dan v tednu določimo vrsto živil, ki jih bomo tisti dan uživali. Od tod torej ime ločevalna dieta, saj od nas zahteva, da ločujemo različne prehranske skupine in vsak dan uživamo le eno izmed njih. To pa je tudi glavni poudarek tovrstnega načina hujšanja. Večina svetovalcev pri tej dieti preskoči del o kakovosti živil, ampak se večina osredotoča le na to, da strogo ločujemo vrste živil, ki jih uživamo na posamezni dan.

Ali je taka dieta primerna za vsakogar?

Nismo vsi za vse in tako tudi vsakomur ne ustreza vsaka vrsta diete. Zato bomo v nadaljevanju pogledali, kaj so glavne zahteve te diete in sami se boste potem lažje odločili, ali je to primeren način hujšanja za vas ali pa morda ne. Prvo vprašanje, na katerega moramo odgovoriti, preden se lotimo ločevalne diete je torej, ali bomo lahko sledili načinu prehranjevanja, ki ga ločevalna dieta zahteva od nas? Kot smo že dejali, gre za strogo ločevanje in pomislite, ali bi bili pripravljeni upoštevati to pravilo, ko boste na primer povabljeni na zabavo, vi imate pa danes sadni dan in lahko dejansko uživate zgolj sadje. da ne govorimo o vodnem dnevu, ko lahko skozi ves dan uživate le vodo. Že tukaj bo marsikdo ugotovil, da ta vrsta hujšanja ni najbolj primerna zanj in si bo raje poiskal kak drugačen, bolj primeren način.

Dieta

Drugo vprašanje, ki si ga mora postaviti vsakdo, ki razmišlja o uporabi ločevalne diete, je to, kaj je pravzaprav cilj diete? Ali je cilj hujšanja zgolj izguba nekaj odvečnih kilogramov, ali pa si želite s hujšanjem tudi oblikovati svoje telo, da bo bolj čvrsto in tudi bolj zdravo? Glede na to, da ločevalna dieta temelji zgolj na izgubi kilogramov s pomočjo posebnega režima prehrane, potem lahko pričakujete, da se vaše telo ne bo spremenilo ali preobikovalo, saj v dieti ni zajeta nikakršna vadba, ki bi vam pri tem pomagala. Večina ljudi, ki se odloči za hujšanje, si poleg izgube kilogramov želi tudi preoblikovanja svojega telesa in bolj zdravega načina življenja, zato sama ločevalna dieta za to verjetno ne bo dovolj. Pri ločevalni dieti v večini primerov sploh ne izgubimo odvečne maščobe, ampak zaradi specifičnega načina prehranjevanja telo za svoje potrebe začne izkoriščati mišično maso, ne pa maščob. Tako, da v tem primeru lahko povsem pozabite na lepšo in bolj fit postavo, pa tudi na večjo izgubo maščob.

Tretje, prav tako pomembno vprašanje, pa je kako se želite počutiti, medtem ko hujšate? Za naše dobro počutje mora biti prehrana uravnotežena in zdrava. Pri ločevalni dieti pa naša prehrana nikakor ni uravnotežena in zaradi tega bo tudi naše počutje in razpoloženje močno nihalo. Ob škrobnem dnevu, ki nam ga je predpisala ločevalna dieta, bomo polni energije, ob vodnem pa se bomo komaj prebijali skozi dan. Vse to ne vpliva najbolje tudi na vaše zdravje, saj vam hitro lahko pade tudi odpornost in imunski sistem. Torej, če se želite počutiti dobro, biti polni energije in predvsem biti zdravi, raje dvakrat premislite, preden se boste odločili za začetek take diete.

Hujšajte zdravo in učinkovito

Za zdravo in učinkovito hujšanje, ki bo tudi dolgoročno uspešno, je potrebna pravilna kombinacija zdrave in uravnotežene prehrane in zdravega načina življenja. To pomeni, da je hrana kombinacija vseh elementov, ki jih naše telo potrebuje za zdravo in učinkovito delovanje, poleg tega pa je izjemnega pomena tudi zdravo gibanje, kajti osnovni postilat hujšanja je, da vsak dan posebej porabimo več kalorij, kot pa jih v naše telo vnesemo. Ločevalna dieta na nek način zagotavlja izgubljanje teže, vprašanje pa je, ali je to izgubljanje zdravo in dolgotrajno, ali pa gre le za kratkotrajni efekt. Vsekakor pa je vedno potrebno imeti v mislih predvsem zdrav način življenja, ki vsebuje tako zdravo prehrano, kot tudi dovolj zdravega gibanja. Odločitev pa je seveda povsem vaša.