Kako opraviti registracijo domene?

Preden odgovorimo na vprašanje, kako opraviti registracijo domene, najprej razjasnimo, zakaj domeno sploh registrirati. Če vemo, da so domene spletni naslovi, na katerih se nahajajo spletne strani, je vse popolnoma jasno. V kolikor bomo na spletu želeli tudi sami imeti spletno stran, bomo potrebovali domeno. Potrebovali bomo naslov, prek katerega bo dostopna naša stran, saj drugače enostavno ne bo šlo. Poleg tega bomo morali zakupiti tudi spletno gostovanje, to je prostor na strežniku, kjer bo shranjena naša stran.

Preden se lotimo registracije domene, bomo morali razmisliti, katero domeno registrirati. Vedeti moramo, da če neka domena že nekomu pripada, je sami ne bomo mogli registrirati, saj se na enem naslovu lahko nahaja zgolj ena spletna stran. Ravno zaradi tega registracija domene sploh ni tako enostavna, kot morda komu izgleda na prvi pogled. Poleg tega tudi ni vseeno, katero domeno izberemo. Nasprotno – odločitev je zelo pomembna, saj nam dobro domensko ime lahko omogoči mnogo lažjo pot do spletne prepoznavnosti, medtem ko nam slabo ime lahko marsikaj izjemno oteži. Za ogromno nasvetov za izbiro kar najboljše domene kliknite tukaj, naj pa vam nekaj najpomembnejših predstavimo tudi v današnjem prispevku.

registracija domene

Pomislite, katere domene oziroma spletne naslove poznate na pamet. Gotovo jih je večina izmed teh zelo kratkih. Zagotovo nobena izmed teh domen ne vključuje šumnika. Velika verjetnost je tudi, da nobena izmed njih v imenu nima številke. Tudi sami naredite enako – registrirajte domeno, ki si jo bodo ljudje hitro zapomnili. Naj bo kratka in naj vključuje le črke brez šumnikov. Na številke kar pozabite, prav tako pa se izogibajte pomišljajem / vezajem. Poleg imena izberite tudi ustrezno domensko končnico: .si za Slovenijo, .hr za Hrvaško, .de za Nemčijo, .com za globalni trg, .eu za trg Evropske unije.

Sedaj pa razložimo še, kje in kako registrirati domeno. Poiskati boste morali enega izmed registrarjev, kar vsekakor ne bo težko, saj jih je le v Sloveniji preko sto. Prepričajte se, da gre za kakovostnega registrarja. Oglejte si njegovo spletno stran, preverite čas obstoja, pozanimajte se o možnosti uporabe naročniškega centra, ne spreglejte pa tudi mnenj naročnikov, ki jih boste najlažje našli na Facebook strani registrarja ali na kakšnem IT forumu.

Nato na spletni strani poiščite orodje za preverjanje domen. To je majhno okence, v katerega lahko vpišete svojo domeno. Sistem bo preveril, ali je izbrana domena prosta za registracijo, in vas obvestil o rezultatu poizvedbe. Ko boste našli ustrezno prosto domeno, jo dodajte v košarico in sledite navodilom. Registrar bo od vas zahteval tudi podatke o nosilcu domene ter kontaktne podatke. Pazite, da boste vnesli delujoč e-poštni naslov, ki ga redno uporabljate. Na ta e-naslov boste namreč pred potekom domene obveščeni, da slučajno ne pozabite na podaljšanje domene. Če se vam to zgodi, lahko v najslabšem primeru za vedno ostanete brez domene.

Ko bo registrar prejel plačilo, bo v vašem imenu pri vrhnjem registrarju registriral domeno. Nato vam preostane le še to, da domeno dodate na paket gostovanja ter ji vpišete ustrezne DNS zapise. Če boste ob registraciji domene zakupili tudi spletno gostovanje, bo za vse to poskrbel že registrar oziroma ponudnik gostovanja.