Bolnik uspešno ozdravljen virusa HIV po zdravljenju z matičnimi celicami

V Združenem Kraljestvu je prišlo do velikega zdravniškega dosežka. Moškega so ozdravili virusa HIV s pomočjo transplantacije matičnih celic. S tem je postal druga oseba v kateri so uspešno pozdravili virus HIV.

Pacient je sedaj že osemnajst mesecev brez znakov povratka virusa in ne uporablja več nobenih zdravil.

Strokovnjaki pravijo, da takšen pristop ni praktičen za zdravljenje velikega števila pacientov, vendar bo morda pomagal odkriti boljše zdravilo, ki bo pomagalo vsem.

To je sedaj že drugi primer, da so nekoga ozdravili virus HIV s transplantacijo matičnih celic. Prvič se je to zgodilo pred desetimi leti, ko so zdravniki v Berlinu na ta način uspešno pozdravili moškega. Z drugim primerom so zdravniki v Združenem Kraljestvu potrdili, da pacient v Berlinu ni bil anomalija, ampak je to primeren način za zdravljenje virusa HIV.

Takšno zdravljenje je sicer primerno samo za manjši del obolelih od virus HIV, ampak upajo, da jim bo pomagalo dodatno razumeti bolezen in z njeno pomočjo najti zdravilo za vse.

hiv

Za uspešno transplantacijo je najprej potrebno najti darovalca, ki ima zelo specifično gensko mutacijo receptorja CCR5. Ljudje s takšno mutacijo so naravno odporni na virus HIV. Na pacientu so izvedli transplantacijo kostnega mozga in s tem je postal odporen na virus tudi on.

Dr. Andrew Freedman, specialist za infekcijske bolezni na univerzi v Cardiffu, je povedal, da gre za zanimivo in potencialno pomembno odkritje. Opozoril je, da je potrebno pacienta spremljati še naprej v prihodnje in opazovati, če bi se virus zopet pojavil.

Dodal je še, da je jasno, da takšno zdravljenje ni primerno za zdravljenje milijonov obolelih, vendar lahko pomaga bolje razumeti bolezen in pomaga najti nove načine, kako so uspešno boriti zoper njo.

V vmesnem času pa se je potrebno skoncentrirati na pravočasno diagnosticiranje virus HIV in zdravljenje bolnikov s vseživljenjsko protiretrovirusno terapijo. S takšna terapijo lahko preprečimo, da se virus HIV razširja na druge ljudi in poskrbimo, da lahko ljudje z virusom HIV živijo bolj kot ne normalno življenje.