Kaj je astigmatizem in ali se ga da pozdraviti

Astigmatizem je bolezen oči. Preverite več o astigmatizmu na tej povezavi. Astigmatizem je refrakcijski problem, ki se ga da popraviti z očali ali kontaktnimi lečami in običajno povzroča zamegljenost v eno stran močneje kot v druge. Vaš očesni zdravnik lahko naredi refraktivno ocenitev, s katero ugotavlja ali vaše oči usmerjajo svetlobo točno na mrežnico tako na blizu kot na daleč. Test natančnosti vida bo ugotavljal zmožnost ostrine in čistosti vida na vseh razdaljah. Vaš zdravnik bo prav tako preveril očesno koordinacijo in kontroliranje mišice, kot tudi sposobnost vašega očesa, da spreminja fokus. Vse to so pomembni faktorji pri vašem vidu.

astigmatizem

Astigmatizem, v nasprotju z normalnim vidom, nastaja kadar je roženica v obliki nogometne žoge (bolj ukrivljena v eno smer, kot v drugo( in pogosto nastane v kombinaciji s kratkovidnostjo in daljnovidnostjo. To pomeni, da se svetloba zbira bolj v enem delu mrežnice. Posledica je zamegljen in nepravilen vid. Simptomi astigmatizmov so zamegljen, nepravilen vid na vseh razdaljah. Vzroki astigmatizmov: dednost, otekanje udov kot recimo chalazia, brazgotine na roženici in keratokonus.

Astigmatizem je tudi vzrok za glavobole in utrujenost oči. Očala in kontaktne leče uporablja veliko ljudi, kot začasno zdravljenje kratkovidnosti. Vendar obstaja veliko posegov, ki kirurško odstranijo ali zmanjšajo kratkovidnost. Ostali tipi refraktivnih napak so še kratkovidnost, daljnovidnost in starostno poslabšanje vida.

Pogosto se astigmatizem pojavi že pri dojenčkih, nato pa z njihovo rastjo izgine. Ker otroci težje določijo, ali imajo težave z vidom, priporočajo reden obisk okulista. Če jih pesti astigmatizem, imajo lahko težave z učenjem ali koncentracijo, zato je kontrola vida izjemnega pomena za njihov nadaljnji razvoj.

Astigmatizem se z leti praviloma slabša in ostaja nespremenjen celo življenje, spremeni pa se lahko izjemoma v poznejših letih zaradi starostno povezanih očesnih sprememb, kot so manj napete veke ali siva mrena. Kot ste lahko torej izvedeli, pri astigmatizmu ne gre za bolezensko stanje, temveč deformacijo očesa.