Kateri zobni aparat izbrati?

Vsem nam veliko pomeni, kaj si o nas mislijo drugi. Vedno želimo narediti dober prvi vtis. Želimo se sproščeno smejati in pogovarjati ter sproščeno komunicirati. Če naši zobje niso ravni, je naš smeh zadržan, pogosto ga želimo skriti. To vpliva na naše razpoloženje in počutje. Ortodontska poravnava zob je rešitev, ki nam poravna zobe in omogoči sproščen nasmeh. Pri ortodontskem zdravljenju je najbolj pomembna izbira kakovostnega zobnega aparata.

Zobni aparat je posebna naprava, ki uravnava zobe. Poznamo več vrst zobnih aparatov, najpogostejša delitev je med snemljive in fiksne. Danes zobni aparati niso več le kup železa, ki nam ga ortodont namesti na zobe, ampak je izbor zelo širok, tako da se za vsakega zagotovo najde dobra rešitev.

zobni aparati

Najbolj so še vedno razširjeni klasični fiksni zobni aparati, ki so tudi najbolj učinkoviti. Pacientom so na voljo izboljšane verzije kovinskih zobnih aparatov, katerih videz se lahko izboljša z uporabo pisanih barvnih elastik. Sploh pri otrocih je izbira barvnih elastik pravo doživetje, ko njihovi zobje naenkrat zasijejo v različnih barvnih odtenkih od roza, modre, zelene, rumene in drugih barv. Predvsem pri otrocih pa se uporabljajo še druge vrste snemnih zobnih aparatov, ki se lahko za določen čas snamejo iz ust.

Pri odraslih pacientih so čedalje popularnejši manj vidni zobni aparati, med katere sodijo brezbarvni, lingvalni in »nevidni« zobni aparati, katerih slaba stran je, da je cena njihove namestitve nekoliko višja. Pri prvih se uporabljajo bele ali prozorne zvezdice, ki jih ortodont nalepi na zobe. Lingvalni zobni aparati so skriti na notranji strani zob. Med »nevidne« zobne parate sodijo različni snemne folije, ki se imenujejo alignerji. Poznamo več vrst teh sistemov, najbolj znane so Invisalign.

Pri ortodontskem zdravljenju je izjemno pomembno redno čiščenje zobnega aparata, sploh zato ker je ščetkanje nekoliko oteženo. Zelo je pomembno, da se redno sistematično čistijo tako zobje in medzobni prostori kot tudi nosilci zobnega aparata. V prodaji so številne zobne ščetke, ki so prilagojene higieni v času ortodontskega zdravljenja in s katerimi lažje dosežemo vse skrite kotičke naših zob. O pravilni ustni higieni v času ortodontskega zdravljenja vam bo svetoval ortodont.